Nederland dømt i retten til å føre strengere klimapolitikk

Tapte på alle punkter i banebrytende søksmål.

DØMT TIL KLIMAINNSATS: Nederland, her representert ved vindfarmen Urk, ble tirsdag dømt til å skjerpe klimapolitikken. Søksmålet regnes som banebrytende, og var blant de første av en lang rekke klimasøksmål verden over. Foto: Remko de Waal / AFP Photo / ANP / Netherlands Out / NTB Scanpix
DØMT TIL KLIMAINNSATS: Nederland, her representert ved vindfarmen Urk, ble tirsdag dømt til å skjerpe klimapolitikken. Søksmålet regnes som banebrytende, og var blant de første av en lang rekke klimasøksmål verden over. Foto: Remko de Waal / AFP Photo / ANP / Netherlands Out / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble Nederland dømt i retten til å gjøre en større innsats for å kutte landets utslipp av klimagasser. En ankedomstol fastholdt dommen i den såkalte Urgenda-saken fra 2015, og beordret staten til å sørge for at utslippene er minst 25 prosent lavere enn 1990-nivå, innen utgangen av 2020.

Ifølge Reuters, som omtaler saken, var de nederlandske utslippene bare 13 prosent under 1990-nivå i fjor.

- Regjeringen har gjort for lite for å forebygge farene ved klimaendringer, og gjør for lite for å ta igjen det tapte, uttalte retten ifølge Reuters, og videre at det vil være «uakseptabelt» dersom landet ikke når målene om 25 prosent kutt i løpet av 2020.

Til sammenlikning var utslippene i Norge i fjor 2,4 prosent høyere enn i 1990. Norges klimamål er å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030. Gårsdagens statsbudsjett viser at det fortsatt er et stort gap mellom målet, og hva dagens politikk vil føre til av kutt.

Banebrytende

Søksmålet mot den nederlandske staten ble ført av miljøorganisasjonen Urgenda, på vegne av nesten 900 nederlandske statsborgere som krever sterkere klimainnsats.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.