Nederland dømt i retten til å føre strengere klimapolitikk

Tapte på alle punkter i banebrytende søksmål.

DØMT TIL KLIMAINNSATS: Nederland, her representert ved vindfarmen Urk, ble tirsdag dømt til å skjerpe klimapolitikken. Søksmålet regnes som banebrytende, og var blant de første av en lang rekke klimasøksmål verden over. Foto: Remko de Waal / AFP Photo / ANP / Netherlands Out / NTB Scanpix
DØMT TIL KLIMAINNSATS: Nederland, her representert ved vindfarmen Urk, ble tirsdag dømt til å skjerpe klimapolitikken. Søksmålet regnes som banebrytende, og var blant de første av en lang rekke klimasøksmål verden over. Foto: Remko de Waal / AFP Photo / ANP / Netherlands Out / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble Nederland dømt i retten til å gjøre en større innsats for å kutte landets utslipp av klimagasser. En ankedomstol fastholdt dommen i den såkalte Urgenda-saken fra 2015, og beordret staten til å sørge for at utslippene er minst 25 prosent lavere enn 1990-nivå, innen utgangen av 2020.

Ifølge Reuters, som omtaler saken, var de nederlandske utslippene bare 13 prosent under 1990-nivå i fjor.

- Regjeringen har gjort for lite for å forebygge farene ved klimaendringer, og gjør for lite for å ta igjen det tapte, uttalte retten ifølge Reuters, og videre at det vil være «uakseptabelt» dersom landet ikke når målene om 25 prosent kutt i løpet av 2020.

Til sammenlikning var utslippene i Norge i fjor 2,4 prosent høyere enn i 1990. Norges klimamål er å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030. Gårsdagens statsbudsjett viser at det fortsatt er et stort gap mellom målet, og hva dagens politikk vil føre til av kutt.

Banebrytende

Søksmålet mot den nederlandske staten ble ført av miljøorganisasjonen Urgenda, på vegne av nesten 900 nederlandske statsborgere som krever sterkere klimainnsats.

Hør Dagbladets klimapodcast her:

Ifølge Reuters avviste retten alle innsigelser fra den nederlandske staten under ankebehandlingen.

Urgenda-saken blir sett på som banebrytende, og var et av de aller første klimasøksmålene. Saken har banet vei for stadig flere klimasøksmål rundt om i verden, der innbyggere og organisasjoner forsøker å stille stater og selskaper til ansvar for klimaendringer.

Greenpeace: - Fantastisk

Her hjemme skal ankesaken i Greenpeace, Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjons søksmål mot staten, behandles i november 2019. Miljøorganisasjonen mener tildelingen av konsesjoner for oljeleting i Barentshavet i 23. konsesjonsrunde er i strid med grunnlovens paragraf 112, om at alle har rett til et miljø som sikrer helsen.

- Dommen i Nederland er et helt fantastisk resultat, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Han mener det viser at rettssalene er en nyttig arena for å sikre framtidige generasjoners klimarettigheter.

- Dette kommer helt sikkert til å få konsekvenser for hvordan liknende klimasøksmål blir behandlet i andre land, sier Gulowsen.

- Sterkere argumenter

Han tror også gårsdagens rapport fra FNs klimapanel, om hva som skal til for å begrense global oppvarming til 1,5 grader og hva vi har å tjene på det, vil få innvirkning på klimasøksmål.

- Rapporten er helt tydelig på at dagens klimapolitikk ikke er tilstrekkelig til å sikre framtidige generasjoners miljørettigheter, sier Gulowsen.

- De vitenskapelige argumentene og presisjonsnivået er blitt så mye sterkere, og det vil gjøre det lettere for domstoler å dømme dagens klimapolitikk som utilstrekkelig, slik som i Nederland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer