Nederland føler seg sviktet av Norge

Forsvarsministeren har reist til Nederland for å forklare seg om avtalebrudd i milliardklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nederlandske myndigheter er forbannet på forsvarsminister Kristin Krohn Devold som har kansellert en milliard-avtale om bytte av våpensystemer med det nederlandske forsvaret.

Avtalen var at Forsvaret skulle overta 18 nye selvdrevne artillerivogner av typen Krauss-Maffei Wegmann PzH2000 fra Nederland, i bytte mot et overskuddseksemplar av det avanserte norske bakke-til-luft missil-systemet NASAMS.

Mens artillerivognene opprinnelig var planlagt å inneha en framtidig nøkkelfunksjon for den norske hæren, har Nederland allerede lagt bytteavtalen til grunn både i neste års forsvarsbudsjett og planleggingen av sitt eget forsvar. Derfor er myndighetene langt i fra fornøyd med Norges overraskende melding om at avtalen blir kansellert.

- Vi er veldig skuffet og svært lite glad over det som har skjedd. Dette kom som en total overraskelse på oss, og har gitt oss et stort forklaringsproblem overfor parlamentet, sier den nederlandske forsvarsministerens talsperson Sascha Louwhoff til Dagbladet.no.

Store summer

Allerede i 2002 startet samtalene mellom norske og nederlandske forsvarsmyndigheter. Intensjonsavtalen om byttet ble undertegnet 23. juni 2003. Men på fredag varslet Kristin Krohn Devold den nederlandske ministeren om at Norge kansellerer avtalen.

Nederlandske medier har regnet seg fram til at avtalebruddet koster Nederland minst 840 millioner kroner. Men Louwhoff sier til Dagbladet.no at det foreløpig er umulig å regne seg fram til konsekvensene, fordi avtalen omfattet så mange områder som nå blir rammet.

- Hva konsekvensene blir må vi nå analysere. Så må vår forsvarsminister forklare parlamentet, som allerede har meldt sin bekymring, hvorfor en så stor avtalepakke har gått i vasken. NASAMS-systemet var for oss den største delen av denne pakken. For å si det enkelt står vi nå igjen med 18 dyre artillerivogner som vi ikke vil ha, mens vi ikke får missilsystemet som vi virkelig vil ha, sier hun.

Skrape på forholdet

- Hva vil dette bety for det framtidige forsvarssamarbeidet mellom Norge og Nederland?

- Vår forsvarsminister er lite glad for det som har skjedd. Vi er skuffet. Vi har hele tiden hatt et inntrykk av at de norske myndighetene ville takle de økonomiske utfordringene som lå i avtalen. Hva som skjer framover blir et tema på møtet mellom ministrene i dag, sier Louwhoff til Dagbladet.no.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, har avtalebruddet også ført til at den norske hæren nok en gang må kaste om på sine planer om framtidig struktur. De nye vognene skulle avløse de aldrende M109-vognene som Norge har hatt siden 1969.

Til Nederland i dag

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold og hennes rådgivere i saken reiste i formiddag til Haag i Nederland i et forsøk på å skvære opp. Etter det Dagbladet.no kjenner til vil avtalebruddet bli hovedtema etter det uformelle ministermøtet mellom det nederlandske EU-formannskapet og EØS-landene.

- Kostnadene ved innføring av artillerisystemet i hæren viste seg å bli større enn vi trodde. Vi innså at det ble mer enn vi kunne klare i inneværende budsjettperiode, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Bård Glad Pedersen til Dagbladet.no.

Han understreker at det ikke er snakk om et avtalebrudd, men kansellering av en avtale.

- Vi har tidligere vært klar på at det her var en utfordring knyttet til økonomi, og at det kunne føre til brudd. Men jeg forstår at Nederland er skuffet, sier han.

- At Nederland nå har for mange kanoner er et resultat av at de har kjøpt for mange. For oss viste det seg at innføringskostnadene ville være i milliardklassen. Det er riktig at disse kanonene var tiltenkt en viktig rolle i hæren, men vognene vi har nå har en stipulert levetid til 2012, så i praksis betyr det bare at vi går tilbake til den opprinnelige planen, sier han til Dagbladet.no.

- Hvilke konsekvenser får dette i forhold til forsvarssamarbeidet mellom Norge og Nederland?

- Vi har et veldig godt samarbeid som vi blant annet viste i Afghanistan hvor Norge, Danmark, og Nederland samarbeidet om jagerflystøtte. Og dette håper vi fortsetter, selv om jeg skjønner at nederlenderne nå er skuffet, svarer han.

STOR SKUFFELSE: Det nederlandske forsvaret har allerede lagt det nye rakettsystemet inn i sine budsjetter og planer. Nå må forsvarsminister Henk Kamp forklare parlamentet hvorfor de sitter med 18 overflødige artillerivogner istedenfor et sårt tiltrenkt rakettforsvarssystem.
STRIDENS KJERNE: Norge skulle overta 18 nye artillerivogner av denne typen for å erstatte de over 35 år gamle M109-vognene Hæren har i dag.
STORE SUMMER: Krauss-Maffei Wegmann PzH2000-vognene, som ny koster mellom 5 og 6 millioner euro per stykke (omlag 46 millioner kroner).
NASAMS: Nederland skulle blant annet få det avanserte luftvernsystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) av Norge. Nå får de ingenting.