Nederland forbyr burka

Av hensyn til ro og orden og sikkerhet, sier regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nederlandske regjeringen meldte i dag at de så snart som mulig vil innføre en lov som forbyr bruk av det heldekkende plagget burka på offentlig plass.

- Regjeringen finner det ikke ønskelig at ansiktsdekkende plagg - inkludert burka - blir båret på offentlig sted av hensyn til ro og orden, sikkerhet og beskyttelse av innbyggerne, sier immigrasjonsminister Rita Verdonk i en uttalelse.

- Sett fra et sikkerhetsmessig perspektiv, mener vi at folk alltid være gjenkjennbare, og fra et integrasjonsmessig standpunkt synes vi folk bør være i stand til å kommunisere med hverandre, sa Verdonk til den nasjonale kanalen NOS, ifølge AP.

Forbudet dekker for ordens skyld også heldekkende masker og hjelmer.

Selvsagt vekker det nye lovforslaget reaksjoner. Den nederlandske organisasjonen CMO mener at forslaget er en overreaksjon mot et veldig marginalt problem, sier svært få kvinner i Nederland bærer burka.

- Dette er en stor lov mot et lite problem. Det er latterlig, sier Ayhan Tonca i CMO.

Flertallet i den nederlandske nasjonalforsamlingen har tidligere sagt at det vil støtte et forbud mot burka, men meningsmålinger før valget 22. november antyder et skifte i opinionen. Det er uklart om flertallet i den nye nasjonalforsamlingen vil støtte lovforslaget.

Ca seks prosent av Nederlands befolkning på 16 millioner er muslimer.

VIL FORBY:Nederlandske myndigheter begrunner lovforslaget blant annet med at folk skal kunne kommunisere med hverandre. Foto: AP/ SCANPIX
VIL FORBY:Nederlandske myndigheter begrunner lovforslaget blant annet med at folk skal kunne kommunisere med hverandre. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Tidligere utenriksminister i Storbritannia, Jack Straw, lagde rabalder i England nylig da han foreslo forbud mot heldekkende slør. I Frankrike er det forbudt med hijab, sjal som dekker håret, i skolen. En lignende lov finnes i Tyskland. Etter at det franske forbudet ble vedtatt, ble det valgfritt i nederlandske skoler om sjal skal være forbudt eller ikke. De fleste skoler tillater det.