GIR SEG: Nederland trekker nå styrkene sine ut av Afghanistan. Her nederlandske elitestyrker ii Uruzgan-provinsen, der landet har hatt størsteparten av sine soldater. Foto: AFP/Deshakalyan Chowdhury/Scanpix
GIR SEG: Nederland trekker nå styrkene sine ut av Afghanistan. Her nederlandske elitestyrker ii Uruzgan-provinsen, der landet har hatt størsteparten av sine soldater. Foto: AFP/Deshakalyan Chowdhury/ScanpixVis mer

Nederland gir seg i Afghanistan

Frykten er stor for at soldatene skal etterlate seg et tomrom - som kan fylles av Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Søndag vender de nederlandske styrkene i Afghanistan hjem etter fire år i landet. Frykten er stor for at soldatene skal etterlate seg et tomrom - som kan fylles av Taliban.

- Vi har bedret sikkerheten for flertallet av befolkningen og sørget for bedre forhold innen helsestell, utdanning og handel. Dette er målbare resultater som Nederland kan være stolt av.

Slik beskriver general Peter van Uhm arven som de nederlandske soldatene etterlater seg i Uruzgan-provinsen sør i Afghanistan.

Tomrom Rundt 1950 nederlandske soldater har siden 2006 vært utstasjonert i Afghanistan, i hovedsak i Uruzgan der Taliban står sterkt og der opiumproduksjonen er høy.

Styrkene har vært kjent for sin såkalte 3D-tilnærming - «defence (forsvar), development (utvikling) og diplomati».

Tilbaketrekkingen vekker imidlertid bekymring for tomrommet soldatene vil etterlate seg.

- Arbeidet er ikke gjort, sier lederen for Haag-senteret for strategiske studier, Rob de Wijk.

- Man drar ikke idet man endelig begynner å lykkes, slår han fast.

Skuffet Lederen for soldatenes fagforening, Jan Kleian, sier at han har snakket med en rekke soldater som er skuffet over at oppdraget nå er slutt, til tross for at de har mistet 24 av sine medsoldater i løpet av de fire årene i Afghanistan.

NATO ba tidligere i år innstendig Nederland om å forlenge oppdraget til august neste år.

Men anmodningen ga støtet til en heftig politisk debatt i Nederland, som endte med at den kristeligdemokratiske regjeringen til Jan-Peter Balkenende falt i februar.

Balkenende fikk ikke sine sosialdemokratiske koalisjonspartnere med på en forlengelse av Afghanistan-innsatsen. I stedet fikk soldatene en returbillett.

Hyllet Taliban var derimot raskt ute og hyllet den nederlandske beslutningen om å trekke soldatene helt ut.

- Vi gratulerer av hele vårt hjerte innbyggerne og myndighetene i Nederland for å ha mot nok til å ta denne uavhengige beslutningen, sier Taliban-talsmann Qari Yusuf Ahmadi til den nederlandske avisa Volkskrant.

Ifølge den nederlandske ambassaden i Kabul går nå 50 000 barn i Uruzgan på skole, fire ganger så mange som i 2002. Én million frukttrær er delt ut blant opiumsbøndene for å gi dem et alternativ til opiumsdyrkingen.

I tillegg har 3000 afghanske soldater blitt trent opp til å ta over sikkerheten.

Nederland har brukt i overkant av 11 milliarder kroner på oppdraget i Afghanistan.

(NTB)

DIALOG: Styrkene har vært kjent for sin såkalte 3D-tilnærming - «defence (forsvar), development (utvikling) og diplomati». Foto: AFP/Deshakalyan Chowdhury/Scanpix
DIALOG: Styrkene har vært kjent for sin såkalte 3D-tilnærming - «defence (forsvar), development (utvikling) og diplomati». Foto: AFP/Deshakalyan Chowdhury/Scanpix Vis mer