Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nederland innfører forbud mot burka og nikab

På skoler og sykehus.

BLIR FORBUDT: Nikabkledde kvinner i Nederland får ikke lenger bære plagget på skoler og sykehus. Arkivfoto: Fred Ernst / AP / NTB Scanpix
BLIR FORBUDT: Nikabkledde kvinner i Nederland får ikke lenger bære plagget på skoler og sykehus. Arkivfoto: Fred Ernst / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Nederland har med stort flertall vedtatt å innføre forbud mot burka, nikab og annen tildekking av ansiktet på skoler og sykehus.

Det såkalte burkaforbudet gjelder også på offentlig transport og i offentlige bygninger, der det også blir forbud mot å bruke helhjelm eller på annen måte dekke til ansiktet.

Forslaget om burkaforbud ble først fremmet for 13 år siden av ytre høyre-politikeren Geert Wilders, som har beskrevet seg selv som islam-hater.

Underhuset i den nederlandske nasjonalforsamlingen stemte for et slikt forbud i 2016, men det skulle gå ytterligere tre år før vedtaket i overhuset. Det er ventet at forbudet vil tre i kraft neste år.

Hvordan forbudet skal praktiseres, og hvem som skal håndheve det, er høyst uklart. Et av spørsmålene som er reist, er om bussjåfører skal nekte passasjerer med nikab eller burka adgang.

Jurister er kritiske til forbudet, og opposisjonen kaller det symbolpolitikk ettersom det neppe er flere enn 400 kvinner som bærer burka i Nederland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!