Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nederland vil dele ut gratis heroin

Amsterdam (NTB-AFP): Nederland begynte onsdag det første eksperimentet i verden med rett og slett å gi heroin til avhengige sprøytenarkomane. Målet er å bedre de narkomanes helse og sosiale opptreden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 50 narkomane i Amsterdam og Rotterdam vil fra mandag bli tildelt inntil ett gram heroin daglig i tre måneder framover. Samtidig skal det vurderes om denne gratis og regelmessige utdelingen av det sterke narkotiske stoffet har terapeutiske og fysiologiske virkninger på de sprøytenarkomane. Hvis prosjektet er vellykket, blir det utvidet i oktober til også å omfatte byene Haag og Maastricht.

Det tre år lange eksperimentet kan komme til å koste den nederlandske staten over 190 millioner kroner. Det er likevel langt mindre enn de sosiale kotnadene av narkomanien, sier helseminister Els Borst.

Prosjektet er godkjent av både den nederlandske nasjonalforsamlingen og FN. Klientene vil ta stoffet enten i form av sprøyter eller inhalere det i spesielle sentre. Spesialutdannet medisinsk personell skal stå for gjennomføringen. 750 omhyggelig utvalgte narkomane er plukket ut til prosjektet, men bare 50 vil få utdelt narkotika i begynnelsen. Bare folk som har vært tungt avhengige i minst fem år og som dessuten er i dårlig form får lov å delta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!