NORGES NYE KAMPFLY: F-35 Lightning II, også kalt Joint Strike Fighter, er Norges nye kampfly, og erstatningen for den nåværende F-16-flåten. Foto: US AIR FORCE / AP / SCANPIX
NORGES NYE KAMPFLY: F-35 Lightning II, også kalt Joint Strike Fighter, er Norges nye kampfly, og erstatningen for den nåværende F-16-flåten. Foto: US AIR FORCE / AP / SCANPIXVis mer

Nederland vil samarbeide med Norge om F-35

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier samarbeid med andre kampflykjøpere bør vurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederland vil samarbeide med Norge om innkjøp og vedlikehold av nye kampfly. Forsvarsminister Espen Barth Eide sier samarbeid med andre kampflykjøpere bør vurderes.

Nederland har bedt både Norge og Danmark om å samarbeide om innkjøp og vedlikehold av F-35-flyene, sa forsvarsminister Hans Hillen etter møter i Pentagon torsdag.

Etter et møte med USAs forsvarsminister Leon Panetta sa Hillen at initiativet er et eksempel på hvor langt Nederland vil gå for å samarbeide om å opprettholde NATOs kapasitet.

Han sa at de nederlandske F-16-flyene nærmer seg slutten på sin livssyklus, og at det kostbare innkjøpet av nye fly skaper stor debatt i Nederland. Den samme problemstillingen har vi i Norge.

Ønsker samarbeid Også Norges forsvarsminister Espen Barth Eide har denne uka vært i Washington for å snakke med Pentagon og Lockheed Martin om F-35-programmet. Også han ber om samarbeid mellom land som skal kjøpe flyet.

- Vi kan få litt mer klarhet overfor hverandre og kanskje tenke tanken om at noen av oss kan gå sammen om innkjøp, sier Barth Eide til NTB.

Han mener direkte samarbeid med de ikke-amerikanske partnerne om innkjøp kan virke positivt og bidra til å redusere usikkerhet i programmet.

Som for Nederland er det viktig for Norge at flyene ikke blir forsinket, men at de kan leveres fra 2018, slik planen har vært. Samtidig vil Barth Eide unngå at Norge kjøper i stor skala før alle andre land gjør det sammen. Det er fordi prisen da vil synke.

- Det er motstridende. Vi vil gjerne ha flyene snart, men samtidig er det viktig for oss å følge med på prisnivået. Sånn det ser ut for meg nå, er vi rimelig godt i rute, sier Barth Eide.

Bør snakke sammen Torsdag var han i samtaler med toppsjef Bob Stevens og andre i ledelsen hos kampflyprodusenten Lockheed Martin. Dagen før var det Barth Eide som fikk møte den amerikanske forsvarsministeren og forsvarsledelsen i Pentagon.

- Summen av samtalene har gjort meg mye tryggere på at vi klarer å holde vår tidslinje, som betyr at vi vil få våre fly fra 2018, sier Barth Eide.

Barth Eide viser til at europeiske land gikk sammen om kjøp på 1970-tallet da F-16-flyene ble bestilt. Ved siden av Nederland, kan også Danmark og Storbritannia være aktuelle. Tyrkia og Italia nevnes også.

Økonomiske problemer som kan føre til nedskjæringer i forsvaret både i Europa og USA, er en viktig faktor i bestrebelsene for større samarbeid.

- God framdrift Barth Eide mener han har fått god kontakt med Panetta under møtene i Washington, og sier det har vært framdrift i diskusjonene om industrisamarbeid. Norge jobber for at det skal bli mulighet for integrering av det norske våpensystemet Joint Strike Missile i kampflyene.

- Dette var også et tema hos Lockheed Martin. De er helt enig i vårt syn, og vil gjerne bidra til at det blir en slik løsning, sier Barth Eide.

Han tror beslutningen om JSF-missilene skal kunne brukes i flyene blir tatt i løpet av få måneder.

- Jeg vil gjerne ha dette på plass før jeg går til Stortinget og ber om en beslutning om de fire testflyene som vi ønsker å kjøpe. Vi ser for oss at det vil komme i vår, sier han.

(NTB)