Nederland vil stille Russland til ansvar for MH17-nedskyting

Russland anklager ukrainske regjeringsstyrker for å ha stått bak.

RUSSLAND BENEKTER: I 2014 ble det funnet vrakrester fra Malaysia Airlines MH17 80 km øst for Donetsk. Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT) slår fast at raketten som skjøt ned flyet var russisk. Foto: AFP PHOTO / Alexander KHUDOTEPLY / NTB Scanpix
RUSSLAND BENEKTER: I 2014 ble det funnet vrakrester fra Malaysia Airlines MH17 80 km øst for Donetsk. Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT) slår fast at raketten som skjøt ned flyet var russisk. Foto: AFP PHOTO / Alexander KHUDOTEPLY / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nederland og Australia kommer til å stille Russland til ansvar for nedskytingen av et Malaysia Airlines fly over Ukraina, opplyser Nederlands regjering.

Nederlands utenriksminister Stef Blok viser til at Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT) har konkludert med at Russland var direkte involvert i nedskytingen av rute MH17 over Øst-Ukraina i 2014,

Alle de 298 som var om bord i flyet mistet livet. De fleste av dem nederlendere.

Torsdag slo JIT fast at raketten som skjøt ned flyet, kom fra det russiske forsvarets 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

Russland nekter

JIT konkluderte alt i 2016 med at MH17, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble truffet av en russiskprodusert BUK 9M38-rakett.

Det er ennå ikke fastslått hvem som avfyrte raketten. Russland reagerte likevel kraftig på JITs konklusjon og hevder at videobevisene JIT henviser til er «fabrikkerte».

DETTE ER BARE TURISTER: Videoen som nylig har kommet frem i lyset kan være avgjørende i spørsmålet om hvem og hvorfor flyet fra Malaysian Airlines ble skutt ned over Ukraina 17. juli i fjor. Video: Reuters / News Corp Australia Vis... Vis mer Vis mer

Russland benekter å ha skutt ned MH17, og anklager ukrainske regjeringsstyrker for å ha stått bak.

100 personer

Russiske myndigheter nekter også for å ha utstyrt de prorussiske opprørerne i Donetsk-området med BUK-raketter.

Opprørerne nekter på sin side all befatning med nedskytingen.

JIT opplyste torsdag at rundt 100 personer mistenkes for å ha spilt «en aktiv rolle» under nedskytingen av MH17, men har ikke navngitt noen av dem.

UBEKREFTET VIDEO: Denne videoen skal angivelig vise røyk som kommer opp fra krasjstedet hvor et Boeing 777 fra Malaysian Airlines har krasjet. Video: EuroMaidan Vis mer Vis mer

Sluttfase

Ifølge JITs leder, nederlandske Fred Westerbeke, er etterforskningen nå inne i sluttfasen, men han understreker at «det gjenstår arbeid».

- Vi har i løpet av de siste årene samlet inn mengder av bevismateriale, men vi er ennå ikke klare til å tiltale noen, opplyste han under torsdagens pressekonferanse.

Landene som deltar i etterforskningsgruppen, er enige om at en eventuell rettssak vil bli holdt i Nederland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer