Nederlands helseminister åpner for selvmordspille

AMSTERDAM: Gamle mennesker som er lei av livet bør få anledning til å ta sine egne liv ved hjelp av en selvmordspille, mener Nederlands helseminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ikke imot dette, så sant det kan reguleres nøye slik at bare gjelder svært gamle mennesker som har fått nok av livet, sier helseminister Els Borst til avisen NRC Handelsblad.

Selvmordspiller vil bare bli utdelt til personer som selv er i stand til å ta dem, og etter at man nøye har undersøkt om de virkelig er lei av livet og desperate etter å dø, sier helseministeren.

Borsts uttalelse kommer få dager etter at Nederland ble det første land i verden som legaliserer dødshjelp.

Loven fastslår at pasienten må stå overfor store lidelser, at ingen lege alene skal kunne gjennomføre barmhjertighetsdrapet og at en spesialoppnevnt komité skal vurdere hver enkelt søknad.

NTB Borst understreker at det å tillate selvmordspiller ikke har noe med den nye loven å gjøre. - Å være lei av livet har ingenting med loven om dødshjelp, medikamenter eller leger å gjøre. Man frigjør noen fra lidelsene de har, men dette er lidelser som ikke har noe med sykdom eller funksjonshemning å gjøre, sier den nederlandske helseministeren til NRC Handelsblad.