Nederlands kongepar på lynvisitt i Oslo

Kong Willem-Alexander og dronning Máxima var på lynvisitt i Oslo onsdag, men rakk og møte både kongefamilien, stortingspresidenten og statsministeren.

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima på besøk i Norge. Kong Willem-Alexander og dronning Maxima besøker statsminister Jens Stoltenberg.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima på besøk i Norge. Kong Willem-Alexander og dronning Maxima besøker statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagsbesøket var det siste i en rekke av introduksjonsbesøk som det nederlandske kongeparet har gjennomført i europeiske land etter at kong Willem-Alexander overtok tronen etter sin mor, dronning Beatrix, i april i år.

Det norske og nederlandske kongehuset har tette bånd, blant annet er dronning Máxima gudmoren til prins Sverre Magnus.

Det nederlandske kongeparet tilhører samme generasjon kongelige som kronprinsparet og er de første i Europa fra denne generasjonen til å overta tronen.

Kongelig glimt Onsdagens snarvisitt startet på Slottet, der de ble hilst velkommen av kong Harald og dronning Sonja. Deretter bar det til Stortinget, der paret ble tatt imot av stortingspresident Dag Terje Andersen. Et hundretall tilskuere var møtt fram for å få et glimt av de kongelige på stortingstrappa.

Både politikere og stortingsansatte fulgte med da de kongelige fikk en rask omvisning i vandrehallen og stortingssalen, før besøket endte med et om lag 20 minutter langt møte på stortingspresidentens kontor.

Der ble både forholdet mellom Norge og Nederland og dagsaktuelle temaer som den vanskelige økonomiske situasjonen som Nederland er i, diskutert, opplyser Dag Terje Andersen til NTB. - Vi snakket også spesielt om kvinners rolle i arbeidslivet, sier han.

Neste punkt var en høflighetsvisitt hos Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor. Det er trolig siste gang Stoltenberg er vert for et kongelig besøk før han går av i midten av oktober. Oslo-besøket ble avrundet med en privat lunsj på Slottet, der også kronprinsparet og prinsesse Astrid fru Ferner var til stede.

Engasjert konge I sin korte tid som regent har Willem-Alexander markerte seg som en politisk engasjert konge. I sin trontale slo han blant annet fast at det ikke vil være mulig å opprettholde velferdsstaten slik vi kjenner den, og tegnet et dystert bilde av den økonomiske situasjonen i Nederland.

- Arbeidsløsheten stiger, antall konkurser stiger, pensjonene er under press og kjøpekraften går tilbake, sa Willem-Alexander og formante sine medborgere om selv å skaffe seg et sosialt sikkerhetsnett.

- Å opprettholde den europeiske velferdsstaten slik vi kjente den i forrige hundreår, er ikke mulig. Velferdsstaten er i dagen situasjon ikke bærekraftig, sa kongen.

(NTB)