Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nederlands regjering går av

Etter bråket rundt Ayaan Hirsi Ali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den nederlandske statsministeren Jan Peter Balkenende kunngjorde i ettermiddag at regjeringen hans trekker seg. Avgjørelsen kommer etter at den lille koalisjonspartneren D66 trakk seg som følge av immigrasjonsminister Rita Verdonks behandling av den profilerte politikeren og partifellen Ayaan Hirsi Ali, melder nyhetsbyrået AP.

Immigrasjonsministeren avgjorde i mai å frata somalisk-fødte Hirsi Ali statsborgerskapet etter at en tv-dokumentar avslørte at hun hadde løyet om navn, alder og hvordan hun kom til Nederland, i asylsøknaden sin i 1992. 36-åringen trakk seg kort tid etter fra nasjonalforsamlingen og kunngjorde at hun ville emigrere til USA.

Hirsi Ali ble i 2004 verdenskjent etter å ha skrevet manus til filmen «Submission» - en film som fikk unge muslimske fanatikere til å drepe filmens regissør Theo van Gogh. På kniven som var forlatt i Goghs bryst, var det skrevet en drapstrussel mot Hirsi Ali, og politikeren har siden levd under streng politibeskyttelse.

Får beholde passet 

Rita Verdonks avgjørelse ble kritisert fra en rekke hold, og innenriksministeren ble satt under sterkt press fra både nasjonale og internasjonale krefter. Tirsdag vedtok Rita Verdonk at Hirsi Ali likevel skal få beholde statsborgerskapet, selv om det ikke er utskrevet i politikerens fødselsnavn.

Da var det imidlertid for sent for D66. Partiet sa i dag at Verdonk har mistet all troverdighet, og at de ikke kan støtte en regjering der ministeren er med. Partiets tre statsråder trakk seg ut av regjeringen, og det betyr at også resten av statsrådene må trekke seg, opplyste statsminister Balkenende torsdag kveld.

- Det inkluderer meg som statsminister, sa Balkenende.

- Det er synd at det måtte ende slik. Men vi vet det er sånt som skjer i politikken.

Innvandringsreduksjon

ØKER AVSKJED: Nederlands stasminister Jan Peter Balkenende vil i morgen levere inn regjeringens avskjedssøknad. Foto: EPA
ØKER AVSKJED: Nederlands stasminister Jan Peter Balkenende vil i morgen levere inn regjeringens avskjedssøknad. Foto: EPA Vis mer

Koalisjonsregjeringen har sittet ved makten i tre år etter å ha vunnet valget i 2003 med lovnader om kriminalitetsbekjempelse og innvandringsreduksjon.

Rita Verdonk har vært en av de mest profilerte statsrådene i regjeringen og har innført obligatoriske statsborgerskapsundervisning, fengsling av asylsøkere og deportasjon av illegale innvandrere. Siden år 2000 er innvandringen til Nederland halvert.

I morgen vil statsminister Jan Peter Balkenende levere avskjedssøknaden til den nederlandske monarken dronning Beatrix. 

URO: Den nederlandske innvandringsministeren Rita Verdonks behandling av Ayaan Hirsi Ali.
TRAKK SEG FRA PARLAMENTET: Islam-kritikeren Ayyan Hirsi Ali oppga falske opplysninger i asylsøknaden i 1992 og ble i mai tvunget til å trekke seg fra parlamentsforsamlingen.