UNG SEILER: Laura Dekker satser på å bli historiens yngste jordomseiler. Onsdag la hun ut på siste prøveseilas fra Nederland til Portugal. Foto: AP Photo/ Evert-Jan Daniels)
UNG SEILER: Laura Dekker satser på å bli historiens yngste jordomseiler. Onsdag la hun ut på siste prøveseilas fra Nederland til Portugal. Foto: AP Photo/ Evert-Jan Daniels)Vis mer

Nederlandsk 14-åring ut på jordomseiling alene

Den nederlandske 14-åringen Laura Dekker vil seile alene jorda rundt, og har nedkjempet barnevernets forsøk på å holde henne tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Onsdag la hun ut fra Den Osse sørvest i Nederland i sin 11,5 meter lange tomaster Guppy. Første etappe på turen går til Portugal, med faren om bord som hjelp i de siste forberedelsene før soloseilasen offisielt begynner.

- Jeg har hatt lyst til å seile jorda rundt siden jeg var åtte år gammel, og som tiåring ble jeg helt sikker. Men den gangen ville ikke foreldrene mine gå med på det, sa Laura rett før hun la i vei onsdag.

Laura måtte også kjempe mot barnevernet for å få oppfylt drømmen. Myndighetene mente reisen ville skade hennes sosiale og følelsesmessige utvikling. Men i forrige uke avviste en domstol barnevernets krav om å få ha 14-åringen under oppsyn ytterligere et år.

Erfaren seiler - Vi vil helst være helt sikre på at båten er helt klar, så dette er den siste prøveturen. Fra Portugal av er jeg offisielt ute på solotur, da setter jeg kursen mot Kanariøyene alene, sa Laura ved avreise fra Nederland. Fagfolk betegner henne som en erfaren båtfører.

Hun har vært i båt bokstavelig talt fra fødselen av, hun kom nemlig til verden om bord i foreldrenes fartøy utenfor New Zealand. Nå vil hun sette ny rekord som den yngste som noen gang har fullført en jordomseiling alene.

I juli ble den amerikanske 16-åringen Abby Sunderland reddet av et fransk fiskefartøy i Indiahavet, 3.700 kilometer fra Australia. Abby måtte oppgi sitt forsøk på jordomseiling uten andre om bord, etter at masten hennes knakk.

Advokathjelp - Abby var i feil båt på feil sted til feil tid, mener Laura Dekkers advokat Peter de Lange. Han har studert Sunderlands uhell i detalj for å kunne tilbakevise eventuelle forsøk fra myndighetenes side på å stanse Lauras avreise i siste øyeblikk.

Advokaten understreker at 14-åringen verken vil slåss mot kalenderen eller mot klokka. I stedet skal hun unngå perioder med spesiell fare for storm, og planen er å komme tilbake til Portugals hovedstad Lisboa innen 16. september neste år.

Laura sier hun nok kommer til å savne familien mens hun er ute på den etter planen snaut ett år lange turen. Men 14-åringen tilføyer at aller sterkest blir nok savnet etter hunden «Spot».

(NTB)