Nederlandsk diplomat banket opp i Moskva

En helt spesiell diplomatisk krig trappes opp.

SKRIFTEN PÅ SPEILET : Etter å ha banket opp den nederlandske diplomaten tegnet inntrengerne et hjerte med pil gjennom på diplomatens speil. AFP PHOTO Scanpix
SKRIFTEN PÅ SPEILET : Etter å ha banket opp den nederlandske diplomaten tegnet inntrengerne et hjerte med pil gjennom på diplomatens speil. AFP PHOTO ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge russiske medier var det chargé d'affaires ved den nederlandske ambassaden i Moskva, Onno Elderenbosch, som ble angrepet.

Hevn?
Angrepet kommer etter at nederlandsk politi i forrige uke tok seg inn i leiligheten til en en russisk diplomat i den Haag på grunn av rapporter om barnemishandling. Den russiske diplomaten skal ha blitt lettere skadet og holdt i arrest over natta. Russlands president Vladimir Putin protesterte personlig mot behandlingen av den russiske diplomaten, og Nederlandske myndigheter har beklaget episoden fordi diplomater har immunitet, ifølge Wien-konvensjonen.

Angrepet mot den nederlandske diplomaten i Moskva kan dermed se ut til å ha en kontekst, og nederlandsk UD kalte idag inn den russiske ambassadøren i den Haag inn på teppet for å protestere mot angrepet.

Angrepet skjedde da Elderenbosch kom hjem fra jobb i gå. Heisen var ute av drift, så diplomaten gikk trappa opp til 4. etasje der leiligheten ligger. Der fortalte to menn som sa de var elektrikere at strømmen var gått i hele huset, og ba om å få sjekke strømmen i Elderenbosch leilighet.

Homohets
Inne i leiligheten ga de to mennene Elderenbosch bank, undersøkte leiligheten, og på speilet i gangen i leiligheten tegnet de et hjerte med ei pil gjennom, og skrev LGBT med leppestift. LGBT er samlebegrepet for homser, lesbiske og transseksuelle personer. Russland, og regimet til president Vladimir Putin, har fått sterk kritikk for en lov fra i sommer som forbyr det som kalles «homoseksuell propaganda» overfor mindreårige.

Etter angrepet på den nederlandske diplomaten i Moskva skrev den nederlandske utenriksministeren Frans Timmermans på sin Facebook-side:

- Våre folk må være i stand til å jobbe trygt der (i Russland) og jeg vil ha forsikringer om at russiske myndigheter også tar sitt ansvar for dette.

Spekulasjoner i russisk presse har antydet at det som egentlig ligger bak er den russiske fengslingen av mannskap og aktivister ombord på et Greenpeace-skip i Barentshaver i slutten av september. Russisk påtalemakt sier de vil tiltale de 30 som plasserte et banner med slagord på en oljerigg for piratvirksomhet. Det har en strafferamme på 15 år. Greenpeace-skipet er registrert i Nederland.

Greenpeace har reagert med raseri, men har åpenbart underspilt den russiske toleransen for regimefientlig aksjonisme.