SAVNET: Arjen Kamphuis som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.
Foto: Dennis van Zuijlekom / NTB scanpix
SAVNET: Arjen Kamphuis som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august. Foto: Dennis van Zuijlekom / NTB scanpixVis mer

Nederlandsk IT-ekspert kan ha gjemt seg på lasteskip

Arjen Kamphuis (46) forsvant sporløst fra Nordland 20. august. Politiet undersøker om han kan ha gjemt seg i et lasteskip som seilte fra Rognan på samme tid.

På samme tid som nederlandske sikkerhetseksperten Arjen Kamphuis, blant annet tilknyttet WikiLeaks, forsvant fra Nordland, gikk et lasteskip fra kabelfabrikken Nexans i bygda Rognan med kurs for Stavanger, skriver den nederlandske avisen AD – Algemeen Dagblad.

Ti dager senere, om kvelden 30. august, slo den savnedes mobiltelefon inn på en basestasjon i tettstedet Vikeså i Bjerkreim i Rogaland. Nå tror flere at Kamphuis kan ha gjemt seg i lasteskipet, blant dem en ansatt på kabelfabrikken Nexans i Rognan.

– Dette er et av tipsene vi sjekker ut, på lik linje med mange andre, sier politiinspektør Bjarte Walla til avisen.

-En kunde

– Det var ikke vårt skip, men et skip hyret inn av en kunde av oss. Så vidt meg bekjent er det ikke gjort noen spesielle observasjoner, det er heller ikke innrapportert noen hendelser mens skipet lå til kai på Rognan. Jeg har fått opplyst at det ikke var noen andre skipsanløp på Rognan i den aktuelle perioden, opplyser kommunikasjonsdirektør Trude Larstad i Nexans til NTB.

Etter at den nederlandske IT-eksperten på sikkerhet og personvern forsvant, er flere av eiendelene hans funnet i Saltdalsfjorden mellom Rognan og Fauske.

Den siste sikre observasjonen av ham var da han sjekket ut fra hotellet sitt i Bodø 20. august. Det er antatt at han skulle videre til Fauske eller Rognan, før han skulle reise videre til Trondheim den 22. august og fly tilbake til Nederland. Han sjekket imidlertid aldri inn på flyet.

Kystvakten avsluttet

Tirsdag i forrige uke fant en fritidsfisker en kano politiet er sikre på tilhørte nederlenderen, og i helgen har kystvakten lett i det samme området. Mandag opplyste politiet i Nordland at videre søk ikke er planlagt.

– En privatperson har funnet en padleåre som kan ha tilhørt savnede Kamphuis. Politiet har grunn til å tro at åren tilhører Kamphuis fordi den er funnet i samme området som kajakken og skal være av samme merke som åren savnede har hatt. Padleåren ble levert inn til politiet i helga, og politiet jobber videre med undersøkelser rundt dette funnet, opplyser Walla i en pressemelding mandag.

Så langt har politiet fått inn over 100 tips, men politiet strever med å verifisere dem.

– De tipsene vi har fått i saken, dreier seg i hovedsak om observasjoner. Det er så langt ikke noen tips som har ført til noen sikker observasjon av Kamphuis etter den 20. august, skriver politiet.