DRAMATISERER TENKT SAMTALE:Et dansk kultursenter vil dramatisere en tenkt samtale mellom Anders Behring Breivik og landets omstridte politiker Geert Wilders. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
DRAMATISERER TENKT SAMTALE:Et dansk kultursenter vil dramatisere en tenkt samtale mellom Anders Behring Breivik og landets omstridte politiker Geert Wilders. Tegning: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

Nederlandsk kultursenter setter opp teaterstykke om Breivik

Skal dramatisere en tenkt samtale mellom Breivik og landets omstridte politiker Geert Wilders.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et tenkt møte mellom de to, hvor Behring Breivik spør Wilders det store spørsmålet: «Hvor langt er du villig til å gå for dine ideer?» forklarer Olivier Willemsen, som er talsmann for kultursenteret Die Balie.

Stykket er laget av nederlandske Theodor Holman og har premiere 22. mars.

Det går ut på at Breivik og Wilders møtes på flyplassen Heathrow i London, etter at Wilders har besøkt landet for å vise den antiislamske filmen sin «Fitna».

«Fitna» viser bilder av terrorangrep i vestlige land med vers fra Koranen. Filmen skapte stort sinne i muslimske land da den ble lansert i 2008.

Wilders, som leder det nederlandske Frihetspartiet (PVV), er blitt internasjonalt kjent for sine antiislamske utspill, og gjorde et brakvalg i hjemlandet i fjor da PVV fikk over 15 prosent av stemmene i valget.

Terrorsiktede Breivik har beskrevet sin beundring for den nederlandske politikeren i sitt såkalte manifest og har blant annet sitert Wilders' antiislamske utspill i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

Etter angrepene i Oslo og på Utøya har Wilders offentlig tatt avstand fra både Breivik og handlingene han utførte.

PVV har 24 seter i Nederlands nasjonalforsamling på 150 seter. Partiet støtter regjeringen i bytte mot økt innflytelse.

Et dansk teater skapte nylig sterke reaksjoner med sine planer om å dramatisere Breiviks manifest.

- Dette er stå støtende at jeg egentlig ikke har ord. Det blir en ekstra belastning for oss å vite at dette blir fremført av skuespillere mens rettssaken pågår, sa Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, til NTB nylig.

Han mistet selv sønnen Tore Eikeland på Utøya 22. juli, og håpet at det kunne være mulig å få teaterstykket stoppet før premieren.

(NTB)