HOVEDTALER PÅ KARIKATURUTSTILLING:   Det var lederen for det høyrevridde, nederlandske Frihetspartiet, Geert Wilders, som var hovedtaler på karikaturutstillingen hvor to bevæpnede mennene ble skutt utenfor Curtis Culwell-senteret Garland, Texas. Wilders er på al-Qaidas dødsliste og har lenge vært under politibeskyttelse. Dette bildet la han selv ut på Twitter før skytingen. Foto: Handout / AFP Photo / NTB Scanpix
HOVEDTALER PÅ KARIKATURUTSTILLING: Det var lederen for det høyrevridde, nederlandske Frihetspartiet, Geert Wilders, som var hovedtaler på karikaturutstillingen hvor to bevæpnede mennene ble skutt utenfor Curtis Culwell-senteret Garland, Texas. Wilders er på al-Qaidas dødsliste og har lenge vært under politibeskyttelse. Dette bildet la han selv ut på Twitter før skytingen. Foto: Handout / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Nederlandsk politiker talte før skuddramaet i Texas: - Sjokkert over skytingen

Geert Wilders står på al-Qaidas dødsliste og talte på utstilling for Muhammed-karikaturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyrepopulistiske nederlandske politikeren  er opprørt over skytingen ved en utstilling av Muhammed-karikaturer i Garland i Texas.

Wilders var hovedtaler på søndagens arrangement, som blant annet inneholdt en utstilling der beste Muhammed-karikatur ble premiert med 10 000 dollar.

- Jeg er sjokkert. Jeg snakket om karikaturene, islam og ytringsfrihet i en halv time og hadde akkurat forlatt bygningen, sier Wilders.

To gjerningsmenn To gjerningsmenn ble drept da de løsnet skudd mot en sikkerhetsvakt utenfor Curtis Culwell Center i Garland i Texas natt til mandag norsk tid.

Islamkritiske Wilders, som leder Frihetspartiet i Nederland, har i flere år levd under politibeskyttelse, på grunn av drapstrusler etter han laget en antiislamsk film.

Filmen ga han også en plass på al-Qaidas dødsliste, hvor han blant annet figurer sammen med Lars Vilks - karikaturtegneren som ble forsøkt drept under terrorangrepene i København.

Høy sikkerhet Wilders ble invitert til Texas av den politiske bloggeren Pamela Geller, som har gjort seg kjent for sine islamkritiske meninger og har startet organisasjonen «Stopp islamiseringen av Amerika», også kjent som American Freedom Defense Initiative (AFDI).

Arrangørene har hevdet at de bare utøver sin ytringsfrihet, men Garland Independent School District måtte tåle kritikk da de leide ut lokalene til AFDI. Gruppa er listet som en antimuslimsk hatgruppe av Southern Poverty Law Center.

Den høye sikkerheten rundt arrangementet var en sak i amerikanske aviser før skytingen og opptil 40 ekstra politimenn var på vakt utenfor senteret.

- Vi trodde det var en mulighet at islamist-jihadister ville slå til. Så vi brukte titusenvis av dollar på sikkerheten, sier Geller til Dagbladet.

Sikkerhetsvakten som ble skutt, ble behandlet på sykehus for skader i beinet, men fikk ikke alvorlige skader, skriver The Dallas Morning News. Gjerningsmennenes identitet er foreløpig ikke kjent.

(NTB/Dagbladet)

SKUDDRAMA I TEXAS:  To bevæpnede menn ble natt til mandag norsk tid skutt og drept på en parkeringsplass i Garland i Texas. De to skal ha kommet kjørende og åpnet ild mot en sikkerhetsvakt utenfor utstillingen for Muhammed-karikaturer. Foto: Dallas Morning News / Gregory Castillo / AP / NTB Sxanpiz
SKUDDRAMA I TEXAS: To bevæpnede menn ble natt til mandag norsk tid skutt og drept på en parkeringsplass i Garland i Texas. De to skal ha kommet kjørende og åpnet ild mot en sikkerhetsvakt utenfor utstillingen for Muhammed-karikaturer. Foto: Dallas Morning News / Gregory Castillo / AP / NTB Sxanpiz Vis mer