Nederlenderne er rasende på myndighetene: - Jeg skulle ønske hæren grep inn

Krever handling mot «morderne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SCHIPHOL: (Dagbladet): Blomsterhavet utenfor flyplassen i Schiphol i Nederland vokser for hvert eneste minutt som går - det samme gjør frustrasjonen blant nederlenderne.

Det er liten tvil om at denne forferdelige ulykken har satt sine spor i Nederland som mistet 192 personer da Malaysia Airlines MH17 med 298 personer om bord brutalt ble skutt ned av en BUK-luftvernrakett over den ukrainske byen Donetsk forrige torsdag.

Denne sorgen er tydelige blant de mange som i dag har lagt igjen blant annet hilsener, blomster, lys og kosebamser ved minnestedet utenfor flyplassen.

• Se video fra Schiphol øverst i saken.

- Rasende Prorussiske opprørere skal ha fjernet likene fra ulykkesområdet og lastet dem om bord tog, og gjør tilsynelatende alt for å legge hindringer i veien for etterforskningen av flykatastrofen.

Dette gjør mange sørgende nederlendere rasende. Blant annet hadde den nederlandske avisa De Telegraaf viet gårsdagens forside til de pro-russiske opprørerne hvor de hadde tittelen «Morderne».

 BLOMSTERHAV:  Innbyggere og pårørende i Nederland er frustrerte over bildene fra åstedet i Ukraina. Søndag formiddag strømmet fortsatt folk til minnestedet på Schiphol for å signere minneprotokollen og legge ned blomster. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
BLOMSTERHAV: Innbyggere og pårørende i Nederland er frustrerte over bildene fra åstedet i Ukraina. Søndag formiddag strømmet fortsatt folk til minnestedet på Schiphol for å signere minneprotokollen og legge ned blomster. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Nederlandske Henriks Franssen mistet en nær venn i flykatastrofen, han føler seg maktesløs, frustrert og utmattet over hvordan pro-russiske opprørere oppfører seg.

- Hvem kan gjøre noe sånt? Det skal ikke være mulig, det er rett og slett noen gærninger som ikke bør ha våpen som står bak dette. Det nederlandske regjeringen gjør ikke nok for å komme til flyrestene som ligger strødd. Samtidig viser de russiske og ukrainske myndighetene null vilje. Det hele er bare utrolig frustrerende og irriterende for oss alle, sier Franssen til Dagbladet.

Ønsker handling Han har nettopp lagt igjen blomster ved minnestedet sammen med sin kone. Begge tydelig rystet, og tårene rant nedover kinnet da de tok et stille minutt for seg selv.

- De siste dagene har vært tøffe, men vi prøver så godt vi kan. Det viktigste er å være sterk i en sånn situasjon, selv om jeg bobler over av frustrasjon og sinne. Jeg er helt enig med gårsdagens forside i The Telegraph. Dette er mordere, og det gjør meg rasende, sier han.

- Samtidig virker det som at regjeringa i Nederlang forsøker å dysse ned det hele. Det liker jeg ikke, vi er rasende og ønsker handling, sier Franssen til Dagbladet.

Det samme inntrykket sitter nederlandske Eugenie Hagenbeek med. Hun kjenner ingen personlig fra flyulykken, men har mange venner som gjør det. I dag la hun ned roser utenfor Schiphol og ba en bønn for ofrene.

 I SORG:  Administerende direktør i Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, signerer kondolanseprotokollen på Schiphol flyplass i Amsterdam. Innbyggere og pårørende i Nederland er frustrerte over bildene fra åstedet i Ukraina. Søndag formiddag strømmet fortsatt folk til minnestedet på Schiphol for å signere minneprotokollen og legge ned blomster. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
I SORG: Administerende direktør i Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, signerer kondolanseprotokollen på Schiphol flyplass i Amsterdam. Innbyggere og pårørende i Nederland er frustrerte over bildene fra åstedet i Ukraina. Søndag formiddag strømmet fortsatt folk til minnestedet på Schiphol for å signere minneprotokollen og legge ned blomster. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Dette er utrolig trist, men nå har jeg komme til det punktet hvor jeg vil jeg se handling fra den nederlandske regjeringa. Hvordan kan disse pro-russiske styrkene styre et sånt område i så mange dager? Nederlandske myndigheter bør gjøre mer for å rydde opp i dette, når ukrainske og russiske myndigheter viser null vilje, sier Hagenbeek til Dagbladet.

I hardt vær Også administrerende direktør i Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, var til stede i dag ved minnestedet for å legge igjen blomster og en hilsen. Det var en tydelig preget og sliten direktør som var til stede. Yahya har hatt noen meget tøffe måneder.

Først forsvant et Malaysia Airlines-fly i Indiahavet 8. mars 2014, på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 personer om bord. Dette er som kjent aldri funnet. Deretter denne forferdelige hendelsen hvor Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned.

- Vi har ingen kommentar å gi nå. Vi er her for å vise vår støtte til de etterlatte etter denne forferdelige ulykken, sier en av Yahyas medarbeidere til Dagbladet, som også var til stede på minneseremonien.

Malaysia Airlines har fått mye kritikk for rutevalget de gjorde ved å fly over Ukraina slik konflikten er der nå, det ønsker han ikke å svare på i dag, da Dagbladet konfronterte ham med dette.

Alle om bord i flyet på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur omkom i ulykken.

 I TÅRER:  Sørgende legger ned blomster foran terminalen på Schiphol flyplass i Amsterdam i Nederland. Det var her de omkomne sjekket inn til den skjebnesvangre flyturen. Foto: Marius Evensen, Dagbladet
I TÅRER: Sørgende legger ned blomster foran terminalen på Schiphol flyplass i Amsterdam i Nederland. Det var her de omkomne sjekket inn til den skjebnesvangre flyturen. Foto: Marius Evensen, Dagbladet Vis mer

Det er fortsatt ikke offisielt bekreftet hvem som står bak nedskytingen, men etter all sannsynlighet var det enten pro-russiske separatister, ukrainske regjeringsstyrker eller russisk militære som står bak ugjerninga.