Nedfrosset blod fra nyfødte Elises navlestreng kan redde henne fra kreft i framtida

BERGEN: Som den første i Norge har Elise Straumøy Moss fått en unik livsforsikring. Hennes stamceller kan i framtida redde henne fra dødelige sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Umiddelbart etter fødselen på Haukeland sykehus søndag, tappet ansatte ved sykehuset 65 milliliter med blod fra Elises navlestreng. Samme kveld ble de verdifulle dråpene fraktet til et laboratorium i Frankfurt i Tyskland. Der blir stamcellene fryst ned til minus 192 grader. Får Elise kreft eller andre dødelige sykdommer i framtida, kan cellene hentes fram igjen og være det som redder livet hennes. BioLante tilbyr lagring av cellene fram til Elise er 20 år gammel.

Første gang

Det er første gang norske helsemyndigheter har gitt tillatelse til å tappe og lagre navlestrengblod. Helseminister Dagfinn Høybråten tok hensyn til den alvorlige sykdomshistorien til Elises familie og foreldrenes bekymring og ga derfor tillatelsen. Elises foreldre er lettet og kjempeglade for avgjørelsen.

- I vår familie har vi hatt kreft i fem generasjoner. Dette gir oss en stor trygghet for at Elise kan bli frisk hvis hun skulle bli rammet av en alvorlig sykdom i framtida, sier mor og far, Cathrine Straumøy Moss (26) og Ørjan Moss (31) til Dagbladet.

Stamceller

Kalles også ei urcelle. Kan gi opphav til millioner av nye celler.

  • Er i prinsippet udødelige og kan dele seg i det uendelige.
  • Finnes i tre typer: multipotente, totipotente og pluripotente.
  • Forskere mener at sykdommer som Parkinson, Alzheimer, slag, hjerteinfarkt og diabetes type 1 kan helbredes ved behandling med celler.<

Gjennombrudd?

Nå håper paret fra Åsane i Bergen at deres sak blir et gjennombrudd for denne unike typen medisinsk livsforsikring i Norge.

- Min store drøm er at dette kan bli et offentlig tilbud for alle småbarnsforeldre i Norge, sier Cathrine.

Elises foreldre har jobbet i mange måneder for å få helseministerens godkjenning. Samme dag som Cathrine hadde termin, onsdag i forrige uke, fikk hun den endelige godkjenningen fra Høybråten. Hun gikk imidlertid over termin og nedkom med den velskapte babyen først søndag ettermiddag.

Kreft i familien

Det var Cathrine som først tok opp kampen for bevaring av stamcellene i babyens navlestreng. Etter at det ble oppdaget av datteren Amilie (3) hadde en medfødt hjertefeil, ble foreldrene bekymret. Da Cathrine ble gravid igjen, bestemte hun seg derfor for å gjøre alt for å sikre det kommende barnet mot mulige alvorlige sykdommer.

- Seinest i sommer døde en i familien av kreft. Dessuten har Amilie hatt en hjertefeil. Jeg ville ikke gå igjennom noe slikt igjen, jeg ville ha en ekstra livsforsikring. Selv om sjansene er relativt små, så frykter jeg at noe kan skje med Elise, forteller Cathrine.

Tilfeldigvis fikk hun høre om Oslo-selskapet BioLante som tilbyr lagring av stamceller fra blodet i nyfødte barns navlestreng. Blodet i navlestrengen inneholder nemlig et stort antall stamceller. Metoden har vært brukt i utlandet i mange år.

Skulle Elise i løpet av de tjue åra rammes av en alvorlig, dødelig sykdom, kan blodet hentes fram igjen og sprøytes tilbake i kroppen hennes. Da skal stamcellene erstatte syke celler, som for eksempel kreftceller, og gjøre henne frisk igjen.

- Men vi gir ikke en 100 prosents garanti, understreker daglig leder for BioLante, Bjarne Nilsen.

Forsikring

Han sammenlikner stamcelleterapi med det mer kjente beinmargsterapi. Forskjellen er at behandling med stamceller generelt har vist mye bedre effekt. Ifølge Nilsen har bruken av stamceller vist veldig gode resultater ved behandling av en rekke - ikke alle - typer kreft, Alzheimer og Parkinsons.

Familien Moss sammenlikner stamcellelagringen med en vanlig forsikring.

- Du kan sammenlikne det med å tegne forsikring på boligen din. Det er små sjanser for at huset brenner ned, men når det først er brent ned, så er det for seint å tegne forsikring, sier Ørjan Moss.

FØRSTE I NORGE: Elise Straumøy Moss ble født søndag. Hun er den første i Norge som har fått tillatelse til tapping av navlestrengblod. Blodet inneholder store mengder stamceller som kan brukes hvis hun blir alvorlig syk i framtida. Foreldrene Cathrine Straumøy Moss og Ørjan Moss er lettet over at de fikk tillatelsen.
TAPPINGEN: Her tapper ansatte ved Haukeland sykehus blodet fra Elises navlestreng.
TILBYR: Bjarne Nilsen i BioLante tilbyr lagring av stamceller fra navlestrengblod.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer