Nedgang i bygg- og anlegg

Nye tall bekrefter den varslede nedturen for bygg- og anleggsnæringen. Avslutningen av store prosjekter som hovedflyplassen og Gardermobanen er de viktigste årsakene til at omsetning og sysselsetting går ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjør i dag en omsetningsstatistikk for bygg- og anleggsbransjen i januar og februar 1999 sammenlignet med samme periode i fjor. Den viser en omsetningsøkning på 2,2 prosent, men er ikke justert for prisstigningen. Dermed bekrefter tallene den varslede nedgangen, mener seniorøkonom Kjell Senneseth i Byggenæringens Landsforening (BNL).

BNL spådde i vår at sysselsettingen i bygge- og anleggsbransjen ville gå ned med 10.000 ansatte til 130.000 i løpet av 1999. Senneseth tror ikke anslaget blir vesentlig endret når neste konjukturrapport fra bransjeforeningen kommer i september.

- Særlig på anleggssiden er avslutningen av store prosjekter som Gardermoen og Gardermobanen viktigste årsak. Men vi merker også at industrien generelt investerer mindre og vi forventer lavere veiinvesteringer, sier Senneseth.

Utviklingen i bygg- og anleggsomsetningen varierer voldsomt fra fylke til fylke i SSBs nye statistikk. De ikke-prisjusterte tallene viste størst vekst i Finnmark i januar og februar i år. Bedriftene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Hordaland økte omsetningen med henholdsvis 18, 12 og 10 prosent sammenlignet med samme periode 1998.

Bygge- og anleggsbedriftene i flyplassfylket Akershus hadde nedgang i omsetningen på 13 prosent. Fylkene Sør-Trøndelag og Hedmark gikk ned med 8 prosent.

(NTB)