KORTVARIG GLEDE: I går møttes Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy for å legge en plan for hvordan redde eurosonen. Etter et lunsjmøte kom forslaget om skjerpede regler for budsjettdisiplin, og optimismen steg. Timer etter satte kredittvurderingsselskapet Standard and Poor's både Tyskland og Frankrike, samt 13 andre EU-land, på sin negative overvåkningsliste. Foto: AFP PHOTO ERIC FEFERBERG
KORTVARIG GLEDE: I går møttes Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy for å legge en plan for hvordan redde eurosonen. Etter et lunsjmøte kom forslaget om skjerpede regler for budsjettdisiplin, og optimismen steg. Timer etter satte kredittvurderingsselskapet Standard and Poor's både Tyskland og Frankrike, samt 13 andre EU-land, på sin negative overvåkningsliste. Foto: AFP PHOTO ERIC FEFERBERGVis mer

Nedgradert?

Gleden ble kortvarig for «Merkozy». Optimisme grydde etter redningsforslag, så kom mistillitten fra Wall Street.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy holder møter for å få Europa ut av gjeldskrisa, synker troverdigheten på andre siden av Atlanterhavet.  

For ikke alle på Wall Street tror ministerduoens forslag kan få EU ut av den to år lange gjeldskrisa, melder Reuters.  

Få timers optimisme Da «Merkozy» i går foreslo en endring i EU-traktaten for å skjerpe inn regler for budsjettdisiplin i de 17 eurolandene, ble optimismen fornyet:  

Aksjekursen steg, mens lånekostnadene for europeiske regjeringer sank betraktelig. 

Denne gleden ble bare kortvarig.  

For bare timer seinere bestemte kredittvurderingsselskapet Standard og Poor's seg for å sette 15 euroland, inkludert Frankrike og Tyskland, på deres negative overvåkingsliste.  

- Dagens kredittadvarsel kommer fordi vi tror at det systematiske stresset innen eurosonen de siste ukene har økt så mye at det nå virker negativt på kredittevnen til eurosonen som helhet, heter det i en kunngjøring fra S&P.

Kan bli nedgradert For Merkel og Sarkozys plan om å knytte EU-landene nærere sammen, vil også kunne bety tøffe økonomiske tak for Eurosonens sterkeste økonomier - de som allerede har betalt ut milliarder av euro for å redde Hellas, Irland og Portugal.  

Tyskland, Frankrike, Nederland, Finland, Luxembourg og Østerrike risikerer å miste sin såkalte trippel A-gradering, som er kategorien for dem med høyest kredittverdighet.  

Standard og Poor's varselsignal innebærer at det er en 50 prosent sjanse for at landene vil få en nedgradert kredittverdi i løpet av de neste 90 dagene.  

Da nyheten ble sluppet i går, falt igjen eurokursen.  

Frankrike og Tyskland satte naturlig liten pris på advarselen fra Standard and Poor's, og sa i en felles pressemelding at:  

- Forslagene vi har kommet med i dag vil styrke styringen av eurosonen, og sikre stabilitet, konkurransedyktighet og vekst. Frankrike og Tyskland er innstilt på å ta alle nødvendige steg, sammen med sine partnerland og de europeiske institusjoner, for å sikre stabiliteten i eurosonen, heter det i uttalelsen fra Berlin og Paris.  

- Dårlige nyheter for euroen Men eksperter var ikke videre imponert over Tyskland og Frankrikes redningsplan.  

- Hvis dette er alt vi får, så er det veldig dårlige nyheter for fremtiden til euroen, sier Simon Tilford, sjefsøkonom ved London's Center for European Reform, til Reuters.

- Hvis du sier noe høyt nok og lenge nok, så kanskje vil folk tro på det. Men jeg tror ikke markedet har noe tillit til «Merkozy» på nåværende tidspunkt, sier Guy LaBas, ved Janney Montgomery Scott. 

For forslaget til en endring i EU-traktaten kan ta måneder, om ikke år, før den er implementert hos EU-landene. Sarkozy sa i går at han håper på en avtalesignering i mars, men likevel må den nye avtalen ratifiseres i hvert enkelt land. 

 - Mye avhenger av detaljene, og hvordan avtalen blir ordlagt av advokatene, sier Piotr Macij Jaczynski, ekspert ved Centre for European Policy Studies (CEPS) i Brussel.  

- I beste fall tar det minst 18 måneder for å få ratifiserer den nye avtalen, og det er en mye lengre tidslinje enn hva markedet ønsker seg, sier han til Reuters.    

Frykter panikk Investorer håper nå at møtet mellom europeiske ledere på torsdag og fredag vil resultere i konkrete handlinger for å unngå at euroen kollapser.  

Uroen for at euroen vil gå over ende, har skapt frykt og en lavkonjunktur i Europa, som kan spre seg til verdensøkonomien.  

Den overhengende faren er at krisa i Europa skal løpe løpsk:  

Hvis europeiske regjeringer misligholder sine lån, vil bankene som har gitt ut pengene lide. Da kan det bli vanskelig for bankene igjen å låne penger, og bankkunder kan bli nervøs, og ta ut pengene sine fra banken.

 I verste fall kan det utløse en global økonomisk panikk, hvor bankene blir for skvettene slik at de slutter å låne penger til hverandre.

Det vil igjen føre til kredittkrise som kan frata bedrifter kortsiktig finansiering som de er avhengig av for å gjennomføre sine daglige gjøremål.