Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedjusterer antallet døde på Utøya til 68

Antall døde fra Regjeringskvartalet oppjusteres til åtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet nedjusterer antallet døde på Utøya til 68. Dette opplyser politidirektør Øystein Mæland på en pressekonferanse.

Dette inkluderer én person som er død på sykehus i etterkant av skyteepisoden.

- Dette er en nedjustering i forhold til tidligere oppgitte tall. Det har sin bakgrunn i at politi og redningspersonale hadde en veldig krevende oppgave da de kom til øya. Vi valgte likevel, natt til lørdag, å gå ut med et tall på minst 80. Det var nødvendig å komme ut med en slik opplysning på det tidspunktet, fordi det inntil da var ute i pressen et tall på 10, sier Øystein Mæland.

Finsøket på og rundt øya fortsetter imidlertid, og tallet kan fortsatt endre seg, opplyser han.

Politiet har tidligere sagt at 86 personer skulle ha dødd i massakren på AUFs ungdomsleir.

Telt to ganger Antallet døde ved Regjeringskvartalet oppdateres derimot fra sju til åtte.

- Dette er også et tall som kan endre seg, sier Mæland.

På spørsmål fra media på hvordan avviket på antallet døde kan være så stort svarer Mæland følgende:

- Det var en uoversiktelig situasjon fredag kveld hvor politiet var nødt til å prioritere å finne skadde, hjelpe skadde og driver livredning. Etter hvert falt mørket på. Det kan ha skjedd at tallet er blitt unøyaktig fordi noen kan ha blitt telt to ganger, sier Mæland.

Finsøket fortsetter Sjefen for Kripos, Odd Reidar Humlegård, orienterte også om arbeidet med å identifisere ofrene.  Dette arbeidet er enda ikke fullført.

- Utøya har vært et svært krevende åsted, preget av veldig mange drepte. Det er et stort område, med omkomne både i sjøen og på land, topografien har vært en utfordring. Vi er opptatte av at arbeidet skal gjøres med samme standard som andre åsted, og med den verdighet som kreves, sier han.

50 polititjenestemenn og kvinner deltar i et finsøk på øya.  

- Vi er etter planen ferdig med dette finsøket innen mørkets frembrudd, men fortsetter utover uka med de tekniske sporene. Vi regner med at obduksjonene skal være avsluttet innen torsdag.

- Virket rolig Siktede Anders Behring Breivik (32) ble tidligere i dag varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud, samt satt i full isolasjon i fire uker.

Under pressekonferansen fortalte aktor i saken, politijurist Christian Hatlo at den siktede begynte å lese høyt fra sitt 1500 sider lange manifest i retten.  

- Han ble da stoppet av dommeren, forteller Hatlo. Sikta ba også om en begrunnelse for hvorfor rettsmøtet ble holdt for lukkede dører og fikk dette.

- I retten var han rolig. Han virket upåvirket av det som er skjedd, sa Hatlo på spørsmål fra pressen.