DIREKTE: Se direkte fra fjellet Mannen i Rauma. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nedjusterer farenivået ved Veslemannen

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen i Rauma har begynt å avta. Ikke lenger rødt nivå.

NVE har lørdag formiddag besluttet å sette ned farenivået for Veslemannen til gult.

- Siden i går, 14. september, har bevegelsene avtatt. Hastigheten i øvre del er nå på omtrent 5 cm i døgnet, og i nedre del i underkant av 1 cm i døgnet, sier geolog i NVE, Einar Anda.

Det betyr at ferdselsforbudet i området nå også er opphevet og at beboerne under Mannen kan flytte hjem igjen etter å ha blitt evakuert for sjuende gang på onsdag, opplyser politiet.

Bevegelsene i fjellpartiet onsdag, og NVE satt oransje og rødt farenivå. Torsdag ble det målt rekordstore bevegelser i Veslemannen i Rauma. Da gikk det flere skred fra fjellet, hvor det største hadde et volum på mellom 1000 og 2000 kubikkmeter. Fredag ble farenivå rødt opprettholdt.

Skredene og steinsprangene gikk fra den øvre delen av Veslemannen, hvor det de største bevegelsene er registrert.

8-10 centimeter

Fredag ettermiddag opplyser NVE hastigheten i den øvre delen i fjellet har stabilisert seg på rundt 8-10 centimeter i døgnet. Nedre del er på cirka én centimeter i døgnet.

- Hastigheten har gått ned en del, men den er fortsatt såpass stor at vi velger å opprettholde rødt farenivå, sier geolog i NVE, Einar Anda, under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

MANNEN: Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til i dag. Ni beboere i området er evakuert. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det var lite nedbør torsdag og fredag, men det kan komme nedbør i dag lørdag og helt fram til mandag. Det er delvis grunnen til at farenivået opprettholdes.

Ni personer evakuert

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Det er ikke lenge siden sist beboerne i området ble evakuert. 10. august var farenivået også på rødt.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune sa den gang at beboerne i de utsatte områdene er fortvilte og mektig lei av usikkerheten rundt fjellpartiet.

Alle de ni evakuerte er innlosjert i campinghytter. Dette er sjuende gang de må evakueres.

Saken oppdateres.