Nedjusterer skrekktallene for svineinfluensa

Færre vil dø enn først antatt, melder FHI.

NEDJUSTERER SKREKKTALLENE: Men overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt understreker at svineinfluensaen fortsatt er langt mer alvorlig enn sesonginfluensaen. Foto: SCANPIX
NEDJUSTERER SKREKKTALLENE: Men overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt understreker at svineinfluensaen fortsatt er langt mer alvorlig enn sesonginfluensaen. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Når Folkehelseinstituttet legger fram nye prognoser for svineinfluensaen tirsdag, vil tallene for smittefare være nedjustert kraftig fra sommerens skrekkscenarier, skriver Aftenposten.

I juli spådde Folkehelseinstituttet (FHI) en stor bølge av A (H1N1)-viruset i Norge i høst, med 1,4 millioner smittede. I de nye prognosene, som blir lagt fram tirsdag, skrus den antatte andelen smittede i hovedbølgen ned fra 30 til 20 prosent av befolkningen.

Det antas at høsten vil bringe flere, men mindre, bølger, og at en stor bølge først vil komme til vinteren. Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i FHI understreker at svineinfluensaen fortsatt er langt mer alvorlig enn vanlig sesonginfluensa, men at erfaringer fra andre land har gjort at Norge har nedjustert prognosene.

- Fordi det særlig er unge voksne og barn som får alvorlige komplikasjoner, vil havne i respirator og som kan dø. Dessuten rammes kun 5-10 prosent av befolkningen i en vanlig influensa. Her regner vi med opp mot 20 prosent i en hovedbølge og noe mer i tillegg, sier han til Aftenposten.

De antar at kun 0,6 prosent av de syke, 5.700 personer, vil måtte legges inn på sykehus. Opprinnelig var dette tallet 14.000.

Også kriteriene for hva som skal oppfattes som svineinfluensa, justeres. Fra nå må man både ha akutt innsettende feber over 38 grader, luftveissymptomer og allmennsymptomer som hodepine eller muskel/leddsmerter. Mens man før har kunnet få diagnosen over telefon, skal den nå først fastslås etter en klinisk undersøkelse. 


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer