Nedover for Hagen

Fremskrittspartiet fortsetter å miste velgere, mens Arbeiderpartiet vinner oppslutning. For første gang siden i fjor sommer havner Frp under 20-prosentgrensen, men er fortsatt det nest største i landet. Arbeiderpartiet er igjen kommet over 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK. Målingen er tatt opp torsdag og fredag i forrige uke, samt mandag denne uka. Rundt 750 av de 910 intervjuene ble gjort før helga.

Det betyr at mesteparten av undersøkelsen er gjort før bomben smalt på Fremskrittspartiets årsmøte i Hordaland lørdag, og i liten grad fanger opp effekten av dramaet rundt nestleder Terje Søviknes, som utspant seg mandag ettermiddag og kveld.

Nominasjonene

Fremskrittspartiet går tilbake 1,7 prosentpoeng til 19,9 prosent. Det er fortsatt et nivå betydelig over partiets oppslutning ved siste stortingsvalg. På det tidspunktet målingen ble gjennomført var striden om nominasjonene rundt omkring i fylkene stort sett tilbakelagt.

Partiledelsens forsøk på å kaste «verstingene», som toppet seg i det bitre oppgjøret i Oslo, har dermed ikke hatt synderlig betydning for oppslutningen om partiet. Det kan jo også skyldes at noen av Hagens motstandere, som Vidar Kleppe, Øystein Hedstrøm og Jan Simonsen, ble renominert i sine fylker.

Går fram

Arbeiderpartiets framgang på tre prosentpoeng bringer partiet over 30 prosents oppslutning igjen. Bakgrunnstallene viser at tilsiget først og fremst kommer fra velgere som stemte på partiet i 1997, men som den siste tida har sittet på gjerdet. Dessuten har oppslutningen i Nord-Norge økt, og partiet er igjen det desidert største i landsdelen. Svakest står regjeringspartiet blant Oslo-folk og i de yngste aldersgruppene.

For de andre partiene er det små endringer med unntak av Venstre, som går på en skikkelig smell etter forrige måneds framgang. Med 2,2 prosentpoengs tilbakegang er partiet igjen godt under sperregrensen.

Målingen er gjort 8.- 12. februar blant 912 velgere.

arne.finborud@dagbladet.no