Nedprioriterer sikkerhet på norske veier

Mens antallet dødsulykker øker kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens tallet på dødsulykker i trafikken har økt kraftig i år, blir sikkerhetstiltak på veiene nedprioritert.

På grunn av kraftig prisstigning i anleggssektoren prioriterer Statens vegvesen å bruke de pengene som er til rådighet, på veiprosjekter som er under bygging og som delvis betales med bompenger.

Prisen på anleggene som Vegvesenet er i gang med, stiger mye mer enn det budsjettene gjør, sier utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Vegdirektoratet til NRK.

Det fører til at nye prosjekter presses ut av budsjettene, og ifølge Aksnes er det ofte trafikksikkerhetstiltak som blir lidende. Årsaken er ifølge Vegdirektoratet at slike prosjekter er fullfinansiert av staten.

Tiltakene som er gjennomført, ligger langt bak målene myndighetene har satt seg i Handlingsplanen for trafikksikkerhet for årene 2006 til 2009.

Tiltak som uteblir, er midtrekkverk, veilys, utbedring av svinger, fjerning av hindre utenfor veibanen og tiltak for å gjøre det tryggere for fotgjengere og syklister å krysse veien.

Til nå i år har 40 prosent flere mister livet i trafikken enn på samme tid i fjor.

I juni døde 32 mennesker i trafikken. Det er elleve flere enn i juni i fjor.

ULYKKE: Trafikken ble stengt i to timer under etter en kjedekollisjon på E6 ved Vestby i juni. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet
ULYKKE: Trafikken ble stengt i to timer under etter en kjedekollisjon på E6 ved Vestby i juni. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet Vis mer

(NTB)

Nedprioriterer sikkerhet på norske veier