Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedringt av «synske»

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mellom 50 og 100 personer som kaller seg synske, har ringt politiet i Kristiansand og påstått at de kan hjelpe til å løse barnedrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det krever for store ressurser å følge opp alle disse tipsene, sier politiavdelingssjef Ragnar Ringvoll.

I nesten alle store draps- og forsvinningssaker dukker de opp. Selv-erklærte synske som mener de vet hvor de savnede er, hvor drapsvåpenet er og hvem som er skyldig.

I Kristiansand går etterforskningen av barnedrapene på lavgir sammenliknet med hva den gjorde før ferien. Da jobbet mellom 20 og 25 etterforskere på heltid med drapssaken, mens nå består bemanningen av ti etterforskere. Politiet jobber først og fremst med alibisjekk og vitneavhør, men politiavdelingssjef Ragnar Ringvoll opplyser at det fortsatt kommer inn tips i saken.

- De fleste av tipsene for tida er fra dem som kaller seg synske. Vi har fått mellom 50 og 100 slike tips. Pågangen øker etter som tida går, sier Ragnar Ringvoll til Dagbladet.

Ingen like tips

Kristiansand-politiet har hittil ikke hatt ressurser til å følge opp disse tipsene. Ingen av dem er like eller går over det samme temaet. Etter det Dagbladet forstår, er mange av dem så diffuse og utrolige at politiet uansett ikke ønsker å bruke tid på å etterforske informasjonen.

- Vi ønsker ikke uten videre å avskrive det de forteller, men i sum blir det såpass vidløftig at vi må forholde oss til det jordnære. Alt leses, men jeg kan ikke huske at vi konkret har fulgt opp noen av tipsene, sier Ringvoll.

Han utelukker ikke at konkrete tips som er enkle å sjekke, vil følges opp.

Gjengangere

Det skjedde i Therese-saken, Tistedals-drapene, Birgitte-saken, Lesja-saken, Trude-saken - og nå under barnedrapene i Kristiansand og forsvinningen av Terje Skogen fra Rena. Politi og pårørende har stor pågang fra påstått synske personer.

- Det er ikke lett når pårørende ringer og sier at en synsk person har gitt dem «løsningen» på saken. Dette oppleves i mange tilfeller som et problem for politiet, sier lederen av Kripos' etterforskningsavdeling, Arnfinn Sandstad.

- Disse personene har aldri bidratt med noe i de sakene jeg har jobbet med. Personlig fraråder jeg pårørende å følge rådene til folk som kaller seg synske. Med hvis rådene ikke krever store ressurser, strekker vi oss langt, sier Kriposetterforskeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media