Nedringt etter tuberkulose-alarm

KOPERVIK (Dagbladet): - Jeg har mottatt mange telefoner fra skremte foreldre, men alle får det samme svaret: Det er ingen grunn til noe tuberkulose-hysteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledende sykepleier i Kopervik, Britt Vangsnes, er oppgitt over den voldsomme oppmerksomheten tuberkulose-saken har fått. Tidligere i vår ble to elever på Stangeland ungdomsskole i Haugesund testet positivt for tuberkulose. De hadde smittestoffene i seg, men ingen symptomer på sykdommen.

Nervøse foreldre

Vangsnes tar likevel ingen sjanser, og sjekker nå personer som kan ha hatt kontakt med åttendeklassingene det gjelder.
- Nervøse foreldre har ringt og vil gjerne vite hva som skjer. Vi kan berolige dem med at hvis barna deres er testet negative på pirquet-prøven, er det ingen fare.

Ukjent smittekilde

Det som bekymrer Vangsnes, er at hun ikke vet hvordan barna har fått smitten i seg.
- Alle de 350 elevene på skolen måtte ta såkalt pirquet-prøve før de kunne vaksineres mot tuberkulose. To av barna fikk utslag på prøven, de andre var negative. På grunn av at alle elevene ble testet, vet vi iallfall hvor smitten ikke kommer fra. Nå sjekker vi alle lærerne og andre i barnas nærmiljø i håp om å finne kilden til smitten, forklarer Vangsnes.

250 syke i fjor

I fjor ble 250 nordmenn syke av tuberkulose, en økning på 50 i forhold til året før.
- Hvert år får 200 til 250 nordmenn denne diagnosen. Sykdommen er alvorlig, men kan behandles, sier Einar Heldal, leder for Det sentrale tuberkuloseregister ved Statens Helseundersøkelser.

Bare 10 prosent av de som smittes blir syke. Halvparten er eldre mennesker som ble smittet i sin ungdom. Den andre halvparten er unge, voksne innvandrere, sier Heldal.