Nedsatt straff for blind vold

Offeret ble grovt mishandlet og knivstukket fire ganger av en beruset ungdomsgjeng. Han ble etterlatt bevisstløs. Mannen ville neppe overlevd hvis han ikke var blitt funnet relativt raskt. Nå har Høyesterett satt ned straffen for knivstikkeren, som også sparket offeret i hodet og på kroppen flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at knivstikkeren i lagmannsrett var blitt idømt to års fengsel, anket han til Høyesterett, som satte ned straffen til et år og seks måneders fengsel. I tillegg til vold er han funnet skyldig i å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Hendelsen, som nær hadde kostet offeret livet, skjedde etter en bryggedans utenfor Bergen. En beruset gjeng på sju ungdommer var på vei hjem, da de ble tatt igjen av offeret. En i gjengen kom med en kommentar til offeret, som lot seg provosere.

Dette resulterte i at gjengen gikk løs på offeret. En 23-åring brukte en follekniv fire ganger, før han sparket og slo vedkommende. Offeret måtte flys til sykehus. Ifølge Høyesterett ville han sannsynligvis ikke overlevd, hvis han ikke var blitt funnet kort tid etter at voldsovergrepet hadde skjedd .

- Allmennpreventive grunner tilsier en streng straff. Ved en lovendring i 1989 ble det fra de lovgivende myndigheter gitt klare signaler om skjerping av straffene for alvorlige voldsforbrytelser. Bruk av kniv i ungdomsmiljøer er et økende problem, skriver Høyesterett på generelt grunnlag.

Dommerne legger en viss vekt på at det var offeret som slo først. 23-åringen lever nå i et stabilt bo- og arbeidsforhold, og han er tidligere ustraffet. Offeret vil neppe få varig men av skadene.

23-åringen forlot offeret liggende knivstukket, bevisstløs og lite synlig i veikanten i et spredt bebygd område midt på natta.