Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedsetter 22. juli-kommisjonen

Regjeringen vil opprette en uavhengig kommisjon for å gjennomgå angrepene på Utøya og Regjeringskvartalet, samt betale for gravferden til de omkomne.

22. JULI-KOMMISJONEN: Statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse med lederne av de parlamentariske lederne av de andre politiske partiene i Regjeringens representasjonsbolig. T.v: Trygve Slagsvold Vedum (SP), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Erna Solberg (H), Jens Stoltenberg, Bård Vegar Solhjell (SV), Liv Signe Navarsete (SP) og Kristin Halvorsen (SV) Foto: Erlend Aas / Scanpix
22. JULI-KOMMISJONEN: Statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse med lederne av de parlamentariske lederne av de andre politiske partiene i Regjeringens representasjonsbolig. T.v: Trygve Slagsvold Vedum (SP), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Erna Solberg (H), Jens Stoltenberg, Bård Vegar Solhjell (SV), Liv Signe Navarsete (SP) og Kristin Halvorsen (SV) Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har besluttet å opprette en kommisjon for å gjennomgå angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Kommisjonen får navnet etter datoen terrorangrepene skjedde: «22. juli-kommisjonen».

- Det er viktig å få klargjort alle sider ved angrepene for å trekke lærdom av det som har skjedd, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kommisjonen skal være uavhengig og ha et eget sekretariat. Den skal avgi rapport til statsministeren. Stoltenberg sier at han håper å få en rapport innen ett år.

- Vi håper på et raskt resultat av kommisjonens arbeid. Det vil trolig ta ett år - det kan jo ta lengre tid - men vi håper på at det skal ta kort tid, forklarte statsministeren.

- Det kan være viktig for de pårørende og for dem det berører å få en samlet fremstilling kan være en del av sorgarbeidet.

Ifølge Jens Stoltenberg er man blitt enige om tre ting: i tillegg til kommisjonen, skal man ha en nasjonal minnemarkering. I tillegg skal utgifter til gravferd og minnesamvær tas på statens regning. Hver av de omkomne får 100 000 til dette.

Nytt regelverk Stoltenberg la vekt på at det ikke skal være en granskningskommisjon:

- Vi har stor respekt for arbeidet til personell, nødetat, politi og mange andre innenfor andre etater og virksomheter. Men det er viktig å få en fullstendig gjennomgang, og bakgrunn, slik at vi kan høste lærdom. Vi bruker ikke regleverket for en granskningskomisjon, men vi har laget et eget regelverk for denne kommisjonen, sa han under pressekonferansen.

- Det som er viktig for kommisjonen er omfanget. Aldri noen sinne i fredstid i Norge hatt angrep av et sånt omfang mot regjeringen og mot stor ungdomsleier med mange deltaker. Det er en nasjonal tragedie, et angrep på nasjonen, på våre viktigste beslutningsinstitusjoner. Det omfanget gjør at denne rapporten er annerledes sammenlignet med andre gjennomganger, sier Stoltenberg.

Minnemarkering Regjeringen har også satt i gang et arbeid for å arrangere en nasjonal minnemarkering der de etterlatte etter angrepene på regjeringskvartalet og Utøya deltar. Det vil også bli arrangert en egen markering for ansatte i regjeringskvartalet. Kostnader knyttet til reiseutgifter i forbindelse med den nasjonale minnemarkeringen i Oslo vil også bli dekket.

Regjeringen har videre besluttet at staten vil gi et tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med gravferd og minnesamvær.
100 000 kroner Statsministeren forklarte at støtten til gravstund og minnesamvær ikke er det samme som en begravelse på statens regning, men som en del av voldsoffererstatningen som mange pårørende har krav på:

- Dem som er ofre for skytingen på Utøya og bomben i Oslo vil ha krav på voldsoffererstatning, og her er det også krav på støtte til gravferd og minnesamvær. Det er viktig for oss å fjerne usikkerheten til de pårørende, og forskuttere til dem at de som har krav på erstatning også skal få penger til gravferd. Vi vil fjerne usikkerheten.

Begravelse på statens bekostning er ifølge Stoltenberg, og det er en egen ordning hvor beløpene kan variere. Derfor har Regjeringen fastsatt en støtte på 100 000 kroner for bisettelse og minnesamvær.

De regner med at minnesamværet etter de omkomne etter terrorangrepene vil få større omfang:

- Det vil få stor oppmerksomhet, fordi det er mange som vil dele være tilstede i sorgen i disse bisettelsene, forklarte Stoltenberg.

- Ingen av det som vi er enige om vil bringe noen som har mistet livet tilbake, men vi håper at tiltakene vil bidra til å gjøre en vanskelig tid litt mindre vanskelig, sa Stoltenberg.