Alkoholstudie:

Nedslående alkoholfunn for alle under 40

Ny studie konkluderer med at unge voksne ikke får noen helsemessige fordeler av alkohol.

FORSKNING: Den nye studien er utført ved Universitetet i Washington i Seattle, USA. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
FORSKNING: Den nye studien er utført ved Universitetet i Washington i Seattle, USA. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En ny, global studie publisert i den medisinske tidsskriftet The Lancet viser at små mengder alkohol daglig for personer over 40 år uten underliggende sykdommer, har helsemessige fordeler.

Forfatterne av studien skriver at det kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, hjerneslag og diabetes.

Er du derimot under 40 år, har alkohol - selv i små mengder - ingen fordeler.

«Den største studien av sitt slag konkluderer med at unge mennesker ikke bør drikke i det hele tatt, mens små mengder kan være til nytte for eldre», gjengir The Guardian.

Høyere helserisiko

Seniorforfatter Emmanuela Gakidou er professor ved Universitetet i Washington i Seattle. Hun sier at studiens budskap er svært enkelt:

Unge mennesker bør ikke drikke alkohol.

- Eldre mennesker kan ha nytte av det i små mengder. Selv om det kanskje ikke er realistisk å tro at unge voksne vil avstå fra alkohol, mener vi det er viktig å kommunisere funnene slik at alle kan egne beslutninger om helsa, sier Gakidou.

Forskningen, som har innhentet data fra den omfattende studien Global Burden of Diseases - utarbeidet av 3600 forskere fra 145 land - viser at unge personer står overfor en høyere helserisiko fra alkoholkonsumering enn eldre voksne.

Skadelige mengder

Det anslås at hele 1,34 milliarder mennesker fordelt på 204 land, har konsumert skadelige mengder alkohol i 2020, ifølge studien.

59 prosent av personene som drakk skadelige mengder, var i alderen 15 til 39 år. Tre fjerdedeler av disse var menn.

Blant personer i alderen 40 til 64 år, fant forskerne ut at et trygt alkoholforbruk er én til to enheter daglig.

For voksne over 65 år viste studien at risikoen for helsetap ikke kom før etter tre enheter daglig.

Det medisinske tidsskriftet The Lancet ble grunnlagt tilbake i 1823 og holder den dag i dag sin posisjon som et av verdens ledende medisinske tidsskrifter.

Ifølge Store norske leksikon er det gjevt for forskere å få publisert vitenskapelige artikler i The Lancet.

Helgedrikking

I juni omtalte Dagbladet en alkoholstudie publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet American Journal of Preventive Medicine, hvor det ble slått alarm om helgedrikking.

Mange forsøker å kutte ut alkoholen i ukedagene, for så å kunne skeie ut sidelengs i helgene med god samvittighet.

Det er ikke lurt, mente forskerne bak studien.

- Mange antar at et måteholdent, gjennomsnittlig forbruksnivå av alkohol er trygt - uavhengig av drikkemønster, sa Rudolf Moos, professor emeritus ved Stanford University School of Medicine, til CNN.

Forfatterne brukte data fra en studie som har fulgt et utvalg av amerikanere mellom 25 og 74 år siden 1995.

Charles Holahan, medforfatter og professor i psykologi ved Universitetet i Texas, sa at personer som drikker flere enheter på rad, har fem ganger større risiko for å få alkoholproblemer.

- Det betyr at en person som holder seg alkoholfri i ukedagene, men som drikker sju enheter på en lørdag, har større risiko enn en som drikker én enhet hver dag i sju dager. Dette selv om de drikker akkurat like mye i løpet av ei uke, forklarte Holahan.

- En kjent sak

Lege og skribent Therese Wenger sa til Dagbladet i juni at Norge ikke har noen offisielle grenseverdier for risikofylt alkoholforbruk eller anbefalinger for ukentlig forbruk.

Selv et lite alkoholforbruk kan øke risikoen for sykdom. Samtidig er det flere faktorer som spiller inn på risiko tilknyttet mengden konsumert alkohol:

Individuelle forskjeller i alder, kjønn, generell helse, medisinforbruk og hvordan den enkelte reagerer på alkohol.

- Det er en kjent sak at et stort inntak av alkohol på kort tid er risikofylt. Når en person inntar store mengder alkohol på kort tid, så har man økt risiko for ulykker, alkoholforgiftning og hjerte- og karsykdommer, sa Wenger til Dagbladet.

Økende blant unge voksne

Selv om man kanskje assosierer overstadig drikking med studenter og tenåringer, viser statistikk at hyppig konsumering av alkohol i løpet av kort tid er økende blant personer over 30 år, skriver det amerikanske nasjonale institutt for alkoholmisbruk og alkoholisme (NIAA).

Forskerne analyserte nesten 1300 personer som drikker alkohol over en ni års periode, og fant ut at de fleste tilfeller av overstadig drikking - samt alkoholproblemer - forekom blant personer som gjennomsnittlig drakk moderat.

Ifølge NIAA forekommer alkoholrelaterte problemer hos kvinner raskere enn hos menn, selv om kvinner drikker færre enheter.

Dette fordi kvinner generelt har en lavere alkoholtoleranse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer