Vulkanutbrudd på La Palma:

Nedslående beskjed: - Stopper ikke

Det er fremdeles aktivitet i vulkanen på den spanske ferieøya La Palma. Nå kommer myndighetene med en nedslående beskjed.

NY AKTIVITET: Lavablokker på størrelse med hus rullet søndag nedover vulkanen i La Palma - tre uker etter at utbruddet startet. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB
NY AKTIVITET: Lavablokker på størrelse med hus rullet søndag nedover vulkanen i La Palma - tre uker etter at utbruddet startet. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

19. september startet et utbrudd ved vulkanen Cumbre Vieja på La Palma.

Siden har hverdagen på den spanske kanariøya vært sterkt preget av utbruddet. Store deler av øya er askebelagt. Den glødende lavaen har slukt over 493 hektar land og i overkant av 1000 bygninger. Innbyggerne har blitt utsatt for giftige gasser og over 6000 mennesker har blitt tvunget til å evakuere.

Tre uker etter utbruddets start, er det fremdeles ingenting som tyder på at det går mot slutten. Søndag ble det nemlig registrert nye jordskjelv på ferieøya, og mens bakken ristet rullet biter av lava på størrelse med tre etasjers bygninger nedover siden av vulkanen, ifølge Reuters.

SKAPER BEKYMRING: Aktiviteten fra vulkanen på kanariøya La Palma er intens, ifølge lokale myndigheter. To nye sprekker har utviklet seg ved toppen av vulkanen. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Foto: NASA / AP / IGME. Vis mer

- Stopper ikke

Det er en kollaps på vulkanens nordlige side som har forårsaket frigjøringen av de store lavablokkene som søndag rullet nedover de evakuerte områdene rundt vulkanen, ifølge Spanias nasjonale sikkerhetsavdeling.

I kjølvannet av søndagens seismiske aktivitet, kommer myndighetene med en nedslående beskjed:

- Vi kan ikke si at vi tror at utbruddet, som startet for 21 dager siden, vil stoppe i nærmeste framtid, sier Julio Pérez, regionminister for sikkerhet på Kanariøyene, i en uttalelse ifølge Ap.

Eksperter ved Kanariøyenes vulkanologinstitutt (INVOLCAN) har tidligere sagt at vulkanutbruddet kan vare til slutten av året. Prognosen er basert på utregninger fra varigheten på tidligere utbrudd på Kanariøyene.

ENORME ØDELEGGELSER: Før- og etter-bilder viser ødeleggelsene etter vulkanutbruddet på La Palma. Video: AP. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Krisehjelp

I slutten av september ble øya erklært som katastrofeområde.

Regjeringen har godkjent en krisepakke på 213,7 millioner euro - over 2,1 milliarder norske kroner - for å hjelpe La Palma med sosial og økonomisk gjenoppbygging etter vulkanutbruddet.

I tillegg har myndighetene gitt 10,5 millioner euro, tilsvarende omtrent 106 millioner norske kroner, i nødhjelp til de rammede innbyggerne.

Mandag vil også personell fra det spanske forsvaret er ankomme øya for å bidra med fjerning av aske, opplyser forsvarsminister Margarita Robles.

50 år siden sist

For mer enn 500 år siden - i 1480 - startet de første registreringene av vulkanutbrudd på Kanariøyene.

Siden har det blitt registrert sju utbrudd på øya.

Det forrige vulkanutbruddet i Cumbre Vieja var for 50 år siden. Det startet i oktober 1971 og varte i 22 dager før all aktivitet hadde sloknet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer