Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedslående beskjed på New Zealand

Har fått påvist coronasmitte fra Storbritannia.

NY SMITTE: New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Foto: NTB Scanpix
NY SMITTE: New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Foto: NTB Scanpix Vis mer

New Zealand kan ikke lenger kalle seg fritt for coronasmitte etter at to personer har fått påvist smitte.

Det er første gang på tre uker at det er påvist nye tilfeller av covid-19 på New Zealand.

I forrige uke erklærte regjeringen at landet var fritt for coronasmitte, men tirsdag opplyste landets helsedepartement at to nye tilfeller var oppdaget.

Spesialtillatelse

Begge de smittede var reisende som nylig hadde vært i Storbritannia og hadde forbindelser til hverandre.

New Zealand hevet 8. juni de fleste restriksjonene for å hindre smittespredning, med unntak av strenge regler ved grensen. Alle som ankommer New Zealand fra utlandet må i tvungen isolasjon i to uker.

De to kvinnene, som er i 30 og 40-års alderen, ankom New Zealand den 7. juni via Doha og Brisbane, Australia, skriver BBC.

HYLLES: Statsminister i New Zealand, Jacinda Ardern, får ros på Twitter for hvordan hun reagerte under et jordskjelv med styrke på 5.8 på Richters skala. Reporter: Christian Wehus. Video: Scanpix. Vis mer

På New Zealand dro de rett i et isolasjonshotell i Auckland, men hadde fått spesialtillatelse til å reise i begravelsen til en forelder den 12. juni.

En av kvinnene skal ha hatt milde symptomer, men antok at dette skyldtes en underliggende sykdom, melder BBC.

Det er ikke kjent hvorvidt kvinnene er New Zealandske statsborgere.

Skulle erklæres coronafritt

Kvinnene skal ha reist i en privat bil og skal ha bodd hos et annet familiemedlem. Også dette familiemedlemmet er nå satt i isolasjon.

I begynnelsen av juni kom nyheten om at forskere ventet å erklære coronaviruset utryddet fra New Zealand den 15. juni, altså mandag, ettersom landet da ville ha gått 28 dager uten å påvise nye smittetilfeller.

Med det så New Zealand ut til å bli det første landet som har registrert mer enn 100 tilfeller, som kunne erklære at de har knekt coronaviruset.

Slik gikk det altså ikke.

Før de to nye smittetilfellene viste tall fra helsemyndighetene at det totalt var blitt registrert 1154 tilfeller av Covid-19 på New Zealand.

Landet har ikke registrert et tilfelle av innenlandssmitte med ukjent smittevei siden 29. april, og pasienten ble erklært friskt 18. mai.

POSITIV: Onsdag 20. mai fortalte Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!