Mutert coronavirus:

Nedslående beskjed til Oslo

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, ba om at alle positive prøver i Oslo-regionen blir analysert. FHI-direktør Camilla Stoltenberg svarer at de har begrenset kapasitet.

VILLSMITTE: - At man ikke har funnet smitteveien betyr at vi for første gang har spredning av villsmitte i Norge, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse lørdag formiddag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag uttalte helsebyråd Robert Steen i Oslo til NTB at han ber regjeringen sørge for at alle positive prøver i Oslo-regionen blir analysert. Lørdag krevde byrådsleder Raymond Johansen at positive prøver fra Oslo analyseres så fort som overhodet mulig. Dette for å få oversikt over omfanget av spredningen av den britiske virusvarianten i regionen.

Under regjeringens digitale pressemøte lørdag formiddag, spurte Dagbladet direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet om de har kapasitet til å gjennomføre dette.

- Vi har ikke ubegrenset kapasitet til coronaprøver, og det vil ta flere dager å få svar. Men vi har økt kapasiteten betydelig etter at vi har etablert en ny og raskere metode, som bare tar få dager i motsetning til mange dager, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Hurtigsekvensering

Hittil har Folkehelseinstituttet hovedsakelig benyttet seg av metoden helgenomsekvensering for å identifisere hvilke virusvarianter som forekommer i Norge. Stoltenberg opplyser at det ved bruk av denne metoden tar opptil to uker fra man mottar den positive prøven, og fram til man får analysesvarene. Dette ble illustrert i utbruddet i Nordre Follo, hvor det tok 13 dager fra FHI mottok de positive prøvene, til at den britiske virusvarianten ble påvist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer