Nedslående fra meteorologene: - Ruskete romjul

Hvis du håpet på en hvit romjul kan denne artikkelen komme til å skuffe deg.

DRYPP, DRAPP: Snøen vil regne bort flere steder de neste dagene. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DRYPP, DRAPP: Snøen vil regne bort flere steder de neste dagene. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Drømmen om en hvit romjul er nemlig i ferd med å smuldre opp - i hvert fall for deler av landet.

Det store væromslaget i Sør-Norge har allerede begynt, og farevarslene fra meteorologene står i kø.

På Vestlandet har kombinasjonen av vind og regn allerede meldt sin ankomst, i tillegg til at gradestokken har krøpet oppover.

For både Rogaland, Vestland og Sunnmøre er det sendt ut farevarsel for is, som følge av regn som treffer kald bakke:

- Lokalt kan regne fryse på bakken når det treffer, og det blir vanskelige kjøreforhold. Trolig blir det verst i indre strøk der det har vært kaldest og tar lengst tid før det går over til mildvær, sier statsmeteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Han har ansvar for områdene Vestlandet og Trøndelag.

UTFORKJØRING: En bil kjørte søndag formiddag av veien ved Osterøy som følge av glatte veier. Foto: Politiet
UTFORKJØRING: En bil kjørte søndag formiddag av veien ved Osterøy som følge av glatte veier. Foto: Politiet Vis mer

Slipper billigst unna

Vinden røsker også godt tak flere steder, med mellom sør til sørøstlig stiv til sterk kuling på kysten sør for Stad. For eksempel meldte politiet i Bergen tidligere om en tilhenger som ble blåst av gårde 10 til 15 meter.

Nord for Sunnmøre slipper folk relativt billig unna, ifølge Haukeland. Det er tidlig søndag ettermiddag fortsatt kaldt flere steder i Trøndelag, men temperaturene vil stige gradvis gjennom dagen.

Bor du i Vestland fylke og hadde sett for deg en fjelltur i romjula bør du legge planene på hylla, ifølge meteorologen. Der er det sendt ut farevarsel for sørpe og skred.

- Det kan komme opp mot 60 millimeter regn lokalt, samtidig som snøgrensen går opp mot 800 meter. Da kan det gå enkelte sørpeskred, sier Haukeland.

- Kan bli guffent

Han tilføyer at det i fjellområdene Jotunheimen, Hardanger og Voss er betydelig snøskredfare, og at det er ventet en del nedbør og vind i fjellene.

- Det blir en ruskete romjul framover. Et lavtrykk vil dominere værbildet for Vestlandet og Midt-Norge. Områdene nord for Stad slipper periodevis billigst unna, men tirsdag kan det komme del nedbør som snø i disse områdene, sier Haukeland.

KAN BLI GLATT: Det er fare for underkjølt regn flere steder i Sør-Norge 1. juledag. Foto: Terje Pedersen / NTB
KAN BLI GLATT: Det er fare for underkjølt regn flere steder i Sør-Norge 1. juledag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Farevarslene har heller ikke latt vente på seg på Sørlandet og Østlandet.

Fordi kaldlufta henger igjen, vil varmlufta skli rett over, forklarer statsmeteorolog Rafael Escobar.

- Da kan det bli guffent og regne selv om det er minusgrader og is på bakken. Det vil stort sett skje i områdene sør for Minnesund, sier han.

Advarer sjåfører

Det kan skape utfordrende kjøreforhold, advarer Escobar:

- Hvis du skal ut i dag må du vurdere hvor viktig den bilturen er, for det blir vanskelig å kjøre. Regn som fryser på bakken er ikke noe særlig. Det blir en vanskelig overgangsperiode.

Særlig Oslo og områdene sørover får regnvær.

- Det blir utrivelig, og det blir nok plussgrader i Oslo-marka også.

Bor du derimot på Østlandet nord for Minnesund kan du forberede deg på store snømengder.

Da Dagbladet snakker med meteorologen i 12.30-tida vurderer han å sende ut farevarsel for snø. Enkelte steder, som Lillehammer og Hamar, kan det komme opp mot 15-20 centimeter snø, ifølge Escobar.

GLATTE VEIER: Det er glatt på veiene flere steder i landet, og Statens vegvesen ber folk ta de rolig på veiene. Dagbladet har møtt yrkessjåfører som er oppgitt over andre billister. Video: Nicolai Delebekk / Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Kan oppstå snøfokk

Nord-Norge har de siste dagene blitt farget hvitt av store snømengder.

Et polart lavtrykk har i morgentimene og på formiddagen skapt storm kysten av Troms, men er ved 13-tida søndag i ferd med å svekkes, opplyser meteorolog Anita Ager-Wick til Dagbladet.

- Det vil pågå et par timer til, men når det går forbi blir det roligere forhold. Samtidig kommer det et lavtrykk fra Sør-Norge som vil skape en del fralandsvind i Nordland, og da det har kommet en del snø i terrenget kan det oppstå snøfokk som gir lokalt vanskelige kjøreforhold.

Advarselen om snøfokk, som altså er snø som virvles opp av vinden og skaper dårlig sikt, vil gjelde i Nordland søndag ettermiddag, kveld og natt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer