Coronapillen molnupiravir er en tablett man kan ta hjemme for å behandle alvorlig covid-19-sykdom.
De første studiene som ble gjort av medisinen viste at pillen kan halvere risikoen for sykehusinnleggelser eller død, samt bedre sjansene for å overleve.
Pillen skulle også være effektiv mot virusmutasjonene Gamma, Delta og Mu.
En ny studie som ble gjennomført ved universitet i Oxford viser at tabletten ikke reduserer risikoen for sykehusinnleggelse og død som følge av viruset. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

Nakstads munnbind-råd for jula
Mindre effektiv enn antatt
Storbritannia var det første landet i verden som godkjente medisinen, som er til bruk for voksne i risikogruppen for alvorlig sykdom, i november 2021.
Men pillen som skal tas to ganger daglig i fem dager, viser seg å ha mindre effekt enn først antatt.
Coronapillen reduserer ikke risikoen for sykehusinnleggelse eller død hos vaksinerte personer i risikogruppa som er smittet av Omicron-varianten. Det kommer fram i en forskningsartikkel som ble publisert i det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet.
Så ikke forskjell
Over 25 700 kvalifiserte voksne, hvorav 94 prosent hadde tatt minst tre doser med coronavaksine, deltok i en studie som foregikk mellom 8. desember 2021 og 27. april 2022.
Halvparten av deltakerne fikk vanlig behandling mot viruset, mens den andre halvparten fikk en fem dagers kur med molnupiravir.

Advarer: En million kan dø
Alle deltakerne ble fulgt opp i 28 dager.
Basert på resultatene opplevde begge gruppene en liknende frekvens av sykehusinnleggelser eller dødsfall.
- Ingen grunn til å ta i bruk
11. desember 2021 inngikk det norske Helsedirektoratet og legemiddelfirmaet en avtale om levering av 8640 behandlinger av det antivirale legemiddelet molnupiravir før jul i fjor.
- Vi kan benytte den i spesielle sammenhenger, men det er gjort foreløpige vurderinger som tilsier at vi ikke tilrår at de brukes i stort omfang i primærhelsetjenesten. Så leter vi etter om det kan være undergrupper som kan ha glede av medisinen.
Det sa helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK i desember i fjor.
En av årsakene er at spesialisthelsetjenesten i Norge er så god, ifølge Guldvog, er at pasienter som er smittet med covid-19 ikke har bedre prognose dersom de får medisinen.
- Vi tror ikke den bidrar til å forbedre utsiktene, dermed er det ingen grunn til å ta den i bruk. Det var lovende resultater i den første delen av studiene, men i den andre delen var resultatene mindre lovende og viste ikke vesentlig virkning av medisinen, sa Guldvog.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!