Corona:

Nedslående omikron-beskjed

- Ingenting tyder på at omikron gir mildere sykdomsforløp, mener dansk ekspert.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Omikronvarianten av coronaviruset har igjen fått alarmklokkene til å ringe.

Siden varianten ble oppdaget for knappe tre uker siden, har den blitt påvist i minst 90 land. Tirsdag advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) mot «en storm» av smittespredning i Europa, hvor den nye mutasjonen av coronaviruset sprer seg i rekordfart.

I flere land, deriblant Danmark, har omikron allerede blitt den dominerende virusvarianten.

- Omikronvarianten er så smittsom at det kan bli vanskelig å unngå å bli smittet av viruset i løpet av vinteren, sa direktør for Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, til Dagbladet forrige uke.

Nå kommer Ullum med nok en nedslående omikron-beskjed.

- Ikke mildere

Smittetrykket har økt kraftig i Danmark den siste tida. Tirsdag ble det satt ny smitterekord med 13 558 nye tilfeller, til tross for at myndighetene nylig innførte en omfattende nedstengning.

- Det er svært høye smittetall. Det skyldes at omikron har blitt den dominerende varianten i Danmark, sa helseminister Magnus Heunicke.

Det er fortsatt mye som ikke er kjent med den nye varianten, deriblant vaksinenes effekt og om den gir mildere eller mer alvorlig sykdom. Men flere rapporter, inkludert FHIs foreløpige oversikt over julebord-utbruddet i Oslo, tyder på at omikronvarianten gir et mildere sykdomsbilde enn deltavarianten.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

Det er imidlertid den danske SSI-direktøren ikke enig i.

- Det er ingenting som tyder på at omikron gir et mildere sykdomsforløp enn delta, sier han under en pressekonferanse onsdag, ifølge danske TV 2.

Han forklarer:

- Det er først og fremst unge og vaksinerte som blir smittet av omikron, og når vi legger det til grunn, kan vi ikke se at omikron gir et mildere forløp enn andre varianter.

ADVARER: Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, advarer om at det vil bli vanskelig å unngå å bli omikron-smittet i vinter. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ADVARER: Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, advarer om at det vil bli vanskelig å unngå å bli omikron-smittet i vinter. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Vi kan ikke planlegge helsevesenet vårt ut fra at omikron skal være mildere. Vi er nødt til å anta at omikron er like ille.

En studie fra anerkjente Imperial College, som ikke er fagfellevurdert ennå, har kommet fram til samme konklusjon:

«Vi finner ingen bevis (om risiko for sykehusinnleggelser og symptomstatus) for at omikron har en annen alvorlighetsgrad enn delta», heter det i studien, ifølge Reuters.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

- Neste måned blir den verste

Ifølge en prognose fra SSI, som er Danmarks svar på det norske Folkehelseinstituttet (FHI), vil landet kunne registrere opptil 45 000 daglige smittetilfeller i tida som kommer.

På det verste var over 900 covid-19-pasienter innlagt på sykehus i Danmark forrige vinter. I SSIs «worst case»-scenario - hvor omikronvarianten er betraktelig mer smittsom, gir likt sykdomsbilde som deltavarianten, og har større evne til å omgå immunitet - kan nye daglige innlagte være på 800 innen midten av januar.

- Den neste måneden blir den verste perioden så langt i pandemien, har konstituert fagdirektør Tyra Grove Krause tidligere uttalt.

Også Ullum frykter høye sykehusinnleggelser, men ser noe lysere på januar enn fagdirektøren.

- Jeg tror og håper at vi ikke kommer dit, sier han og viser til at myndighetene nylig har innført en rekke strenge tiltak.

Oppløftende studier

Det er imidlertid flere studier som tyder på at risikoen for alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse er langt mindre ved omikronsmitte.

Det sørafrikanske folkehelseinstituttet (NICD) la onsdag fram statistikk som tyder på at risikoen for sykehusinnleggelse er 80 prosent mindre ved omikron-smitte enn deltavarianten. Risikoen for alvorlig sykdom ved omikron-smitte er 70 prosent lavere enn ved delta-smitte, viser studien, som ikke er fagfellevurdert, skriver NTB.

- Disse svært oppløftende dataene tyder sterkt på at omikron-bølgen blir mindre alvorlig, sier Cheryl Cohen i det sørafrikanske folkehelseinstituttet (NICD).

En analyse av statistikk over påvist smitte og sykehusinnleggelser i England og Skottland, ser imidlertid ut til å underbygge funnene i Sør-Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer