Ny omikron-studie:

Nedslående omikron-funn

En studie fra anerkjente Imperial College gir ny innsikt i sykdomsforløp med omikronvarianten. Studien er ikke fagfellevurdert ennå.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en studie fra anerkjente Imperial College, er risikoen for reinfeksjon med omikronvarianten mer enn fem ganger høyere enn deltavarianten, skriver Reuters.

Omikronvarianten er dermed sannsynligvis betydelig mer smittsom enn deltavarianten. Blant annet har den betydelig større evne til å omgå immunitet som følge av gjennomgått infeksjon eller vaksinasjon.

Varianten viser heller ikke tegn til å være mildere enn deltavarianten, heter det i studien, som ennå ikke er fagfellevurdert.

Signaler om mildt forløp

Funnet om sykdomsforløp strider imot flere rapporter, inkludert FHIs foreløpige oversikt over julebord-utbruddet i Oslo, som tyder på at omikronvarianten gir et mildere sykdomsbilde enn deltavarianten.

Omikronvarianten ble først påvist i Sør-Afrika, og landet er et av de ledende i studien av hvordan smitten oppfører seg.

På nåværende tidspunkt er det imidlertid knyttet betydelig usikkerhet til omikronvariantens egenskaper.

OMIKRON: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold om den økende smitten av omikron-varianten i kommunene. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

«Ytterligere bevis»

Studien fra Imperial College er basert på data fra National Health Services og UK Health Security Agency om personer som testet positivt på PCR-test mellom 29. november og 11. desember i England.

«Vi finner ingen bevis (om risiko for sykehusinnleggelser og symptomstatus) for at omikron har en annen alvorlighetsgrad enn delta», heter det i studien, ifølge Reuters.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

- Denne studien gir ytterligere bevis på i hvilken grad omikron kan unndra seg tidligere immunitet gitt av både infeksjon eller vaksinasjon, sier professor Neil Ferguson, som ledet studien, ifølge nyhetsbyrået.

Det understrekes at data om sykehusinnleggelser med omikronvarianten fortsatt er begrenset.

I studien framkommer det også at vaksineeffektiviteten er på mellom 0 og 20 prosent etter to doser, og mellom 55 og 80 prosent etter en tredje dose.

Utilstrekkelig datagrunnlag

Det er viktig å ikke overtolke dataene som forskerne sitter på så langt, mener Clive Dix, tidligere leder for UK Vaccine Taskforce.

- Konklusjonene som gjøres, er basert på å foreta slutninger rundt omikron der vi ennå ikke har tilstrekkelig datagrunnlag, sier Dix.

Han peker også på at noen av konklusjonene i den britiske studien skiller seg fra omikrondata fra Sør-Afrika, der det kommer fram at vaksiner fungerer godt mot alvorlig sykdom og død, skriver NTB. Han mener tallmaterialet først vil være sikrere om en måneds tid.

Færre sykehusinnleggelser

Smittetallene i Sør-Afrika nådde en ny rekord denne uka, men det blir registrert færre sykehusinnleggelser enn i tidligere bølger av pandemien.

- Sykehusinnleggelsene øker ikke i samme dramatiske tempo som ved tidligere smittebølger, fortalte Michelle Groome ved National Institute for Communicable Diseases (NICD) i Sør-Afrika, ifølge NTB.

Ifølge landets helseminister tyder nye rapporter på at personer som tidligere har vært smittet av andre virusvarianter eller som har blitt vaksinert, er bedre beskyttet mot omikron og mot å bli alvorlig syk med covid-19, skriver The Guardian. Dette samsvarer med flere studier som sørafrikanske forskere står bak, som ble lagt fram tidligere denne uka.

- IKKE ENIG: Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på kritikken rundt omikron-håndteringen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

Blir dominerende

I den nyeste risikovurderingen fra FHI om omikronvarianten, heter det at den om kort tid vil bli dominerende, noe som vil gi betydelig økt smittespredning.

Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, ifølge instituttet.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, skrev FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer