USA:

Nedslående prognoser

Den femte smittebølgen har rammet USA hardt, og prognosene for den neste måneden er ikke særlig optimistiske.

ØKNING: Smittevernetaten i USA forventer en kraftig økning i antall coronarelaterte dødsfall og nye sykehusinnleggelser den kommende måneden. Foto: Shutterstock / NTB
ØKNING: Smittevernetaten i USA forventer en kraftig økning i antall coronarelaterte dødsfall og nye sykehusinnleggelser den kommende måneden. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Framveksten av omikronvarinten har igjen satt fart på smittespredningen i USA, som mandag registrerte ny verdensrekord med over 1,1 millioner smittetilfeller på ett døgn.

Den siste tida har det i gjennomsnitt blitt registrert 700 000 daglige smittetilfeller i landet, noe helsevesenet har fått kjenne på etterdønningene av. Tidligere denne uka ble det nemlig satt ny rekord i antall innlagte med covid-19, da hele 145 982 personer var innlagt på amerikanske sykehus med viruset.

Etter flere uker med dystre milepæler, ønsket mange å se pilene peke i riktig retning. Men onsdag kom USAs smittevernetat, Centers for Disease Control (CDC), med flere dystre prognoser for den kommende måneden.

Økning i dødsfall

Gitt smittesituasjonen i landet, spår CDC at antall dødsfall vil øke i ukene som kommer.

Smittevernetaten anslår at hele 62 000 personer vil dø med covid-19 den neste måneden. Det innebærer et gjennomsnitt på 2624 coronarelaterte dødsfall hver dag - en økning på nesen 1000 tilfeller fra dagens gjennomsnitt, skriver CNN.

Totalt har 866 882 personer dødd med covid-19 i USA, ifølge ferske tall fra Worldometers.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbelsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer

Også antall sykehusinnleggelser er spådd å øke for åttende uke på rad, hvor det er forventet mellom 17 900 og 48 000 nye sykehusinnleggelser 4. februar.

CDC har imidlertid ikke inkludert antall antatte smittetilfeller i de nyeste prognosene, og gir dermed ingen indikasjoner på hvor mange smittetilfeller en kan forvente i USA de neste fire ukene.

De nedslående prognosene ble publisert samme dag som et amerikansk forskningsteam offentliggjorde sine oppløftende resultater. De foreløpige resultatene av studien, som omfatter 70 000 coronapasienter i California, viser at det er en betydelig lavere risiko for sykehusinnleggelse og død sammenlignet med deltavarianten. Studien er foreløpig ikke fagfellevurdert.

Sykehus i knestående

Den forventende økningen i antall sykehusinnleggelser og dødsfall kommer samtidig som landets helsevesen står i knestående.

Mange steder er sykehuskapasiteten allerede sprengt. Det gjelder blant annet i New York, hvor 40 sykehus har blitt bedt om å stoppe ikke-nødvendige operasjoner i minst to uker på grunn av få ledige sykehussenger. Situasjonen bekymrer medisinsk sjef ved Universitetet i Kansas' medisinske senter, Steve Stites.

- På et tidspunkt er vi for overveldet til å gjøre vårt daglige arbeid. På det tidspunktet må vi velge hvilke pasienter vi skal hjelpe. Og det kan bety at vi må la mennesker vi i utgangspunktet kunne reddet, dø, sa han til CNN lørdag.

BESVIMER: En kvinne mistet bevisstheten da hun skulle teste seg for corona. Dette sier eksperten om reaksjonen. Video: Tiktok @2sexyforthatcap. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I tillegg står omtrent 24 prosent av landets sykehus overfor en «kritisk bemanningsmangel». Det har ført til at sykehus i flere delstater har bedt smittede sykepleiere om å jobbe.

California er blant delstatene som er hardest rammet av den nye smittebølgen. Smitteøkningen har ført til stort sykefravær blant ansatte i nødetatene, og storbyen San Francisco er situasjonen så kritisk at innbyggere blir bedt om å ikke ringe 911 (ambulansens nødnummer, journ.anm.) med mindre det er strengt nødvendig, for å unngå ytterligere belastning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer