SAR Queen-helikoptrene

Nedslående rapport: «Truer pasientsikkerheten»

Krever svar fra Helse Sør-Øst om midlertidig landingsplass for nye redningshelikoptre.

VANSKELIG Å LANDE: De nye redningshelikoptrene SAR-Queen kan ikke lande på flere av landingsplassene ved norske sykehus. Her fra en test ved St. Olavs hospital i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VANSKELIG Å LANDE: De nye redningshelikoptrene SAR-Queen kan ikke lande på flere av landingsplassene ved norske sykehus. Her fra en test ved St. Olavs hospital i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsforvalteren i Oslo og Viken konkluderer med «den midlertidige landingsplassen for nye helikoptre utgjør en risiko for tidstap under pasienttransport av skadde og alvorlig syke. Dermed er den også en risiko for pasientsikkerheten.»

Det skriver statsforvalteren i en pressemelding onsdag.

De nye redningshelikoptrene, AW101 SAR Queen, skal kunne fly både raskere, høyere og lengre enn forgjengeren Sea King. Utfordringen er at de 14 milliarder kroner dyre helikoptrene er fire tonn tyngre enn Sea King-helikoptrene, og derfor trenger mer luft under rotoren for å holde seg i lufta.

Det gjør at de ikke kan lande på flere av de nåværende landingsplassene på norske sykehus, deriblant Ullevål sykehus.

- Vi mottok brevet fra statsforvalteren i dag, og vi skal nå gjennomgå og svare opp brevet på en grundig måte, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt, til Dagbladet.

- Alvorlig

Statsforvalteren opprettet tilsynssak mot Helse Sør-Øst RHF på eget tiltak etter medieoppslag, en anonym bekymringsmelding, og klage fra overleger og tillitsvalgte ved Ullevål sykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer