Selvmord i Norge

Nedslående tall

Det har kommet nye selvmordstall for 2021. Statistikken viser at det er flest menn som tar sitt eget liv. Tallet har ikke vært like høyt siden 1990-tallet.

HØYE SELVMORDSTALL: Det har kommet ferske selvmordstall. Ikke siden 1990-tallet har tallet vært like høyt. Foto: Shutterstock / NTB
HØYE SELVMORDSTALL: Det har kommet ferske selvmordstall. Ikke siden 1990-tallet har tallet vært like høyt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Folkehelseinstituttet har nylig lagt fram selvmordstallene for 2021 i Dødsårsaksregisteret. Tallene viser at totalt 658 nordmenn tok sitt eget liv i fjor.

482 av de som døde i selvmord, var menn. Disse tallene har ikke vært så høye siden 1990-tallet.

- Dette er en dårlig nyhet, og langt unna både vår og regjeringens nullvisjon for selvmord i Norge, sier generalsekretær i Leve – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, Knut Harald Ulland, til NTB.

Forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og - forebygging, Fredrik Andreas Walby, sier til Dagbladet at det er to hovedgrunner til at gutter og menn er mer utsatt.

Mindre flinke til å søke hjelp

- Mye handler om metoden man bruker. Menn bruker farligere metoder, mens kvinner prøver flere ganger, men bruker mildere metoder, sier Walby.

Menn er mer utsatt fordi de søker hjelp i mindre grad enn kvinner.

- Det er en vedvarende tendens at menn er mindre flinke til å søke støtte. Det gjelder i helsevesenet, i alle andre mulige hjelpetiltak og i sosiale nettverk, sier selvmordsforskeren.

De siste fem åra har i gjennomsnitt 644 mennesker tatt sitt eget liv årlig.

En ambisiøs målsetting

På verdensbasis er det flere som dør som følge av selvmord enn av drap og krig til sammen.

I 2020 la Regjeringen fram en handlingsplan for forebygging av selvmord. Med den ble det også innført en nullvisjon for selvmord i Norge.

DØDSTALLENE ØKER: Minst 60 personer er drept etter to selvmordsbomber ble detonert ved flyplassen i Kabul. Tolv amerikanske soldater er blant de drepte. Video: AP Vis mer

- Nullvisjonen er en veldig ambisiøs målsetting, men innsatsen i alle deler av samfunnet står ikke i forhold til den, sier Walby.

Åpenhetsdugnad

Selvmordsforskeren mener at vi snakker mye om åpenhet i Norge, men at det alene ikke fører til reduksjon i selvmordstallene.

- Vi må legge enda bedre til rette for mennesker som sliter, slik at de kan få bedre hjelp i helsevesenet, mener Walby.

- Innsatsen på områdene som allerede finnes må styrkes. Vi må ikke tro at alt bare kan løses med åpenhetsdugnad, fortsetter forskeren.

Ingen økning under pandemien

Under pandemien var mange bekymret for at tallet på årlige selvmord skulle øke drastisk, men det har ikke skjedd i Norge.

- Vi har ikke sett en økning i pasienter i det psykiske helsevernet, opplyser Walby.

Forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og – forebygging, Johan Siqveland, mener også at pandemien ikke har påvirket selvmordstallene tydelig.

KRONISK: Hans Amund Solberg er rammet av den såkalte "selvmordssykdommen". Smertene ligger konstant på 10 av 10. Foto/redigering: Morten Rakke Vis mer

- Befolkningen i Norge har steget med 20 prosent siden 1990-tallet. Det bor rett og slett flere mennesker i landet, sier Siqveland til Dagbladet.

Han opplyser om at tallene er stabile og at de ikke ser en negativ utvikling.

Antallet årlige selvmord har økt litt, men ligger fremdeles innenfor forventet variasjon, står det i presentasjonen av tallene fra Dødsårsaksregisteret.

- Det er ingen tvil om at mange har slitt under pandemien, men det betyr ikke at folk tar livet sitt av den grunn, mener Walby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer