Moderna-sjefen

Nedslående uttalelse

Moderna-sjef Stephane Bancel tror at vaksinene vil ha betydelig mindre effekt mot omikronvarianten.

DYSTER UTTALELSE: Moderna-sjefen tror at vaksinene vil ha betydelig mindre effekt mot omikronvarianten. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
DYSTER UTTALELSE: Moderna-sjefen tror at vaksinene vil ha betydelig mindre effekt mot omikronvarianten. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Tirsdag sier administrerende direktør Stephane Bancel i legemiddelfirmaet Moderna at han ikke tror at vaksinene vil ha like god effekt mot omikronvarianten, sammenliknet med andre varianter, ifølge Financial Times.

- Jeg tror ikke at det finnes en verden der hvor vaksineeffekten forblir på det samme nivået som effekten mot deltavarianten, sier Bancel til avisa og fortsetter:

- Jeg tror at vi står overfor et betydelig fall, vi vet bare ikke for mye det vil falle ennå, ettersom vi må vente på dataene. Men alle forskerne som jeg har snakket med sier: «Dette ser ikke bra ut».

På nåværende tidspunkt er det ingen som vet helt sikkert hvor smittsom omikronvarianten, i hvilken grad den omgår immunitet fra vaksine eller infeksjon og hvorvidt den gir mer alvorlig sykdom.

TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre sier han kommer til å presentere en ny corona-strategi torsdag 30. november. Reporter: Ingunn Dørholt. Video: Dagbladet TV / Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Scenarioer

Folkehelseinstituttet oppsummerer det på følgende måte:

«Konsekvensen dersom omikronvarianten blir dominerende avhenger av blant annet dens smittsomhet, dens immunevasjon og dens virulens. Det verste er om den er betydelig mer smittsom, unngår mye av vaksineimmuniteten og gir mer alvorlig sykdom hos de smittede. Det er et meget alvorlig scenario».

«Et annet scenario er at varianten viser seg å være mer smittsom, men at vaksinasjon beskytter like godt som før, og at varianten gir mildere sykdom hos de smittede. Det er et langt mindre alvorlig scenario».

«Det er likevel mye som er usikkert ennå, og fagmiljøer verden over vil de nærmeste dagene og ukene framskaffe ny kunnskap».

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Justert vaksine

Bancel forteller at legemiddelselskapene kan utvikle en justert coronavaksine, som kan distribueres i stor skala i løpet av noen måneder.

- Moderna og Pfizer kan ikke produsere en milliard doser neste uke. Mattestykket går ikke opp. Men kan vi produsere en milliard doser innen sommeren? Helt sikkert.

Moderna-sjefen påpeker samtidig at det er risikabelt å vie all produksjonskapasitet til en omikrontilpasset vaksine, all den tid det er deltavarianten som dominerer smittespredningen i verden på nåværende tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer