Coronaviruset

Nedslående vaksinefunn vekker oppsikt

Israel har allerede vaksinert 75 prosent av sine eldre, og er først ute med forskningsresultater om effektiviteten. Funnene vekker oppsikt og bekymring.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskningsresultater fra Israel vekker sterk bekymring over hvor stor beskyttelse den første dosen av Pfizer-BioNTech-vaksinen gir mot coronavirussykdom, skriver anerkjente British Medical Journal (BMJ).

Landet, som for tida er i sin tredje nasjonale lockdown, har så langt vaksinert mer enn 75 prosent av sine eldre med minst én dose.

Foreløpige resultater fra en stor forskningsstudie fra Clalit Research Institute viser at den første vaksinedosen har ført til en reduksjon på bare 33 prosent i nye tilfeller av coronavirusinfeksjon.

Dette er langt lavere beskyttelse en det vaksineprodusenten fant i sine kliniske studier, hvor en effekten på minst 52 prosent ble rapportert.

TO DOSER MÅ TIL: Pfizer understreker at to vaksinedoser må til for full beskyttelse mot covid-19. Foto: REUTERS/NTB
TO DOSER MÅ TIL: Pfizer understreker at to vaksinedoser må til for full beskyttelse mot covid-19. Foto: REUTERS/NTB Vis mer

400 000 mennesker

I sin foreløpige rapport, har de israelske forskerne undersøkt data fra 400 000 mennesker i alderen 60 år og oppover.

200 000, som var vaksinert med første dose av Pfizer-vaksinen, ble fulgt opp i minst 11 dager fra vaksinasjonsdato.

Disse ble sammenliknet med 200 000 eldre som ikke var blitt vaksinert.

På dag 14 var det en «signifikant reduksjon på rundt 33 prosent i frekvensen av positive tester for coronavirus» blant dem som hadde blitt vaksinert. Denne reduksjonen var den samme mellom dagene 15 og 17.

NEDSLÅENDE: Israelske forskere har funnet at dose én av Pfizer-BioNTech-vaksinen gir mindre beskyttelse mot covid-19 enn forventet. Foto: Reuters/NTB
NEDSLÅENDE: Israelske forskere har funnet at dose én av Pfizer-BioNTech-vaksinen gir mindre beskyttelse mot covid-19 enn forventet. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Dette innebærer en langt mindre beskyttelse enn produsentens funn om at vaksinen er 52,4 prosent effektiv mellom første og andre vaksinedose.

De israelske funnene står også i skarp kontrast til estimater fra Public Health England, som har vurdert data og gått ut med at første vaksinedose kan være så effektiv som 89 prosent fra dag 15 til 21 etter vaksinering.

VIRUSUTBRUDDET: Nordre Follo kommune jobber etter to forskjellige måter for å kartlegge utbruddet av det muterte viruset, og at innbyggere kan bli kontaktet for å avlegge en ny test. Video: Nordre Follo kommune Vis mer

Usikkerhetsmomenter

Det er imidlertid flere faktorer som kan ha spilt inn på den store forskjellen i beskyttelsesgrad som er funnet i den israelske studien og i vaksineprodusentens egne studier.

Resultatene fra Clalit Research Institute inkluderer utelukkende personer som er 60 år eller eldre, mens Pfizer-studien også inkluderer yngre mennesker.

Dessuten er de israelske funnene ennå ikke fagfellevurdert.

I tillegg har ikke Pfizer, som israelerne, basert sine funn på faktiske positive coronatester, men sett på symptomatisk covid-19-sykdom etter vaksinering.

De israelske funnene er først og fremst bekymringsfulle fordi en rekke land har basert seg på at første vaksinedose vil gi relativt stor beskyttelse mot coronavirusinfeksjon.

I Europa har flere land som er hardt rammet av coronapandemien, deriblant Storbritannia, valgt å vaksinere så mange som mulig med dose én av Pfizer-BioNTech-vaksinen så raskt det lar seg gjøre, og heller øke tidsintervallet til dose to med flere uker mot det som er anbefalt fra vaksineprodusenten.

Dette i håp om at massevaksinering med første vaksinedose kan bidra til å bremse en problematisk høy smittespredning som går på helsevesenets kapasitet løs.

ÅPNES: Vinmonpolet åpnes nå igjen i de ti kommunene i Oslo-regionen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer

- Se nøye på

- Vi vet at praksis i virkeligheten sjelden er så bra som i kliniske studier. Jeg vet ikke nøyaktig hvilke data Israel bygger på, men vi må se nøye på dette, sier vitenskapelig rådgiver for Storbritannia, Patrick Vallance, ifølge Sky News.

Professor Stephen Evans ved London School of Hygiene and Tropical Medicine mener det er grunn til å ha is i magen.

- Storbritannia vil snart ha sine egne data som viser effekten etter den første dosen for de forskjellige vaksinene som for tida er i bruk. Eventuelle politiske endringer bør vente på mer robuste data. Hvis for eksempel effekten etter én dose er 33 prosent, men effekten etter to doser er 60 prosent, vil den britiske politikken fortsatt være berettiget, hevder Evans.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- To doser nødvendig

Pfizer skriver i en e-post til Dagbladet at de er kjent med medieoppslag om den israelske studien av vaksineeffektiviteten.

Videre understreker Pfizer at deres egne funn i fase 3-studien, publisert i The New England Journal of Medicine, viser en effektivitet på 95 prosent etter andre vaksinedose.

For personer over 65 år er beskyttelseseffekten etter to doser mer enn 94 prosent.

- Effekten var konsistent på tvers av alder, kjønn, rase og etnisitet. Selv om delvis beskyttelse mot vaksinen ser ut til å begynne så tidlig som 12 dager etter den første dosen, er det nødvendig med to doser av vaksinen for å gi maksimal beskyttelse mot sykdommen, påpeker Pfizer overfor Dagbladet.

Vaksineprodusenten viser også til at 25 reguleringsmyndigheter over hele verden, etter strenge og robuste vurderinger, har gitt tillatelser for covid-19-vaksinen «basert på de samlede vitenskapelige bevisene som er generert gjennom vårt kliniske prøveprogram».

VAKSINERES: Påtroppende visepresident Kamala Harris tar coronavaksine. VIDEO: AP Vis mer

«Feltdata»

Lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken påpeker at den israelske studien bygger på «feltdata» og ikke data fra en kontrollert klinisk studie.

- Forskerne har sammenlignet forekomsten av covid-19 hos dem som er bitt vaksinert med dem som ikke er vaksinert. Dataene viser funn etter én dose, og det er ingen som har sagt at én dose er nok. Man må ha to doser med minst tre ukers mellomrom for å få full beskyttelse av vaksinen, understreker Hasle og konkluderer:

MANER TIL VAKSINERING: Lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken understreker viktigheten av at massevaksinasjon nå blir gjennomført. Foto: Anita Arntzen
MANER TIL VAKSINERING: Lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken understreker viktigheten av at massevaksinasjon nå blir gjennomført. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Så langt er det de kontrollerte fase 3-studiene vi må holde oss til.

Eksperten er ikke tvil om at massevaksinering bør fortsette med full styrke.

- Verden er i en desperat situasjon nå, med de nye virusvariantene som allerede er ute av kontroll. Om vi ikke får vaksinert hele befolkningen veldig snart nå, har vi tapt, frykter Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer