Coronaviruset

Nedslående vaksinefunn vekker oppsikt

Israel har allerede vaksinert 75 prosent av sine eldre, og er først ute med forskningsresultater om effektiviteten. Funnene vekker oppsikt og bekymring.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskningsresultater fra Israel vekker sterk bekymring over hvor stor beskyttelse den første dosen av Pfizer-BioNTech-vaksinen gir mot coronavirussykdom, skriver anerkjente British Medical Journal (BMJ).

Landet, som for tida er i sin tredje nasjonale lockdown, har så langt vaksinert mer enn 75 prosent av sine eldre med minst én dose.

Foreløpige resultater fra en stor forskningsstudie fra Clalit Research Institute viser at den første vaksinedosen har ført til en reduksjon på bare 33 prosent i nye tilfeller av coronavirusinfeksjon.

Dette er langt lavere beskyttelse en det vaksineprodusenten fant i sine kliniske studier, hvor en effekten på minst 52 prosent ble rapportert.

400 000 mennesker

I sin foreløpige rapport, har de israelske forskerne undersøkt data fra 400 000 mennesker i alderen 60 år og oppover.

200 000, som var vaksinert med første dose av Pfizer-vaksinen, ble fulgt opp i minst 11 dager fra vaksinasjonsdato.

Disse ble sammenliknet med 200 000 eldre som ikke var blitt vaksinert.

På dag 14 var det en «signifikant reduksjon på rundt 33 prosent i frekvensen av positive tester for coronavirus» blant dem som hadde blitt vaksinert. Denne reduksjonen var den samme mellom dagene 15 og 17.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.