Intensiv-overlege ved Ahus:

- Nedslående

Nye nasjonale tiltak uteble på regjeringens pressekonferanse. Overlege på intensiven på Ahus omtaler det som «svært skuffende», og mener at tiltakene ikke samsvarer med smittetrykket i Norge.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Pilene har pekt oppover - både i form av smitterekorder og innleggelsestall - den siste tida. I en risikovurdering onsdag, anslo FHI at det er mulig at vinterbølgen i Norge kan medføre 500 innlagte covid-19-pasienter.

Intensivavdelingene er fulle flere steder i landet, og på UNN Tromsø har arbeidshverdagen blitt omtalt som «en kamp hver dag».

Fulle intensivavdelinger

Overfor VG torsdag, ba overlege på intensivavdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus), Ole Kristian Fossum, at regjeringen innførte nasjonale tiltak. Han beskrev en hverdag preget av utslitte ansatte, fulle intensivavdelinger og utsatte operasjoner.

- Vi trenger virkelig at nasjonale myndigheter kommer på banen, for dette bekjempes ikke bra nok lokalt. Jeg aner ikke hvorfor de har ventet så lenge, sa han til avisa.

fredagens pressekonferanse annonserte regjeringen at de skjerper kontrollen ved grensene, innfører coronapass-ordning og ber folk droppe håndtrykket. De nasjonale tiltakene uteble.

Overfor Dagbladet uttrykker han stor skuffelse over det regjeringen presenterte av tiltak.

- Svært skuffende og tiltak som ikke står i samsvar med situasjonen inhospitalt. Ei heller etter mitt skjønn ellers i samfunnet. Nedslående, sier han.

Ahus har ti intensivplasser, men langt flere pasienter. Sykehuset innførte i november en rekke tiltak for å stoppe videre utbrudd.

Fredag var 222 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på fire pasienter fra dagen før.

HELSEBYRÅDEN: Bruk munnbind og unngå håndhilsing er de nye påbudene i Bergen, forteller helsebyråd Beate Husa under en pressekonferanse. VIDEO: NTB Vis mer

«Stort press»

- De aller fleste intensivenhetene i vår region er helt fulle. Man er dermed nødt til å redusere aktiviteten på operasjonsstuer og poliklinikker for å frigjøre personell og for at pasienter som skal gjennomføre større planlagte inngrep, får fylt behov for overvåking.

Det sier Jon Henrik Laake, overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus og leder i Norsk anestesiologisk forening, til Dagbladet.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvilke tiltak han ønsker seg fra regjeringen, men framholder at dagens situasjon ikke er holdbar.

FULLE INTENSIVER: Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake, mener at tiltakene ikke fører til tilstrekkelig kapasitet i sykehusene. Foto: Privat
FULLE INTENSIVER: Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake, mener at tiltakene ikke fører til tilstrekkelig kapasitet i sykehusene. Foto: Privat Vis mer

- Generelt kan jeg si er at pandemihåndteringen både er avhengig av gode samfunnsmedisinske tiltak og tilstrekkelig kapasitet i sykehuset. Disse tingene må være i balanse, men nå er situasjonen slik at det ikke er balanse, sier Laake, og legger til:

- Det er ikke i balanse fordi intensivenhetene er for fulle og presset på sykehusene og kollegaer er for stort. Det går utover for mange pasienter.

Overlegen mener at det er for lite fokus på pasientene som får sine operasjoner utsatt som følge av sprengt kapasitet på sykehusene.

- Det har konsekvenser for de som får utsatt operasjon. Det er det man fokuserer for lite på. Vi klarer å ta oss av pandemipasientene med ekstra anstrengelser, men det går utover andre pasienter, sier Laake.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Klar oppfordring

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet at nye nasjonale tiltak kunne være rett rundt hjørnet dersom anbefalingen om å holde seg hjemme ved symptomer ikke blir fulgt.

- Ganske mange av oss følger ikke rådet om å holde seg hjemme, og bare må ta den turen på jobb, eller må ta den turen på skolen, selv om halsen er vond og hodet verker. Det fører til stadig flere smittede, stadig flere syke og stadig større press på helsetjenesten, sa Kjerkol.

- Det kan innen kort tid føre til strengere nasjonale tiltak, men jeg håper vi slipper det. Så min klare oppfordring er: Hold deg hjemme, sa hun.

Kjerkol sa at helseregionene er i gang med å opprette 100 nye utdanningsstillinger for intensivsykepleiere.

- Vi har ingen plan om å sette ned noen kommisjon om intensiv, vi skal styrke kapasiteten gjennom budsjett, flere utdanningsstillinger og i oppdragsbrev til helseforetakene. Helsepersonellkommisjonen som de peker på skal løse andre utfordringer i helsevesenet, og se på helheten for å sikre nok fagfolk over hele landet, sa Kjerkol.

Tøff sesong

Kjerkol har tidligere sagt til Dagbladet at det ikke er uvanlig at vintersesongen er belastende for helsetjenestene, men at hun har forståelse for at situasjonen oppleves krevende, og at det i det lengre løp handler om å utdanne, rekruttere og beholde helsepersonell.

- Det er ikke uvanlig at vintersesongen er tøff for helsetjenestene våre, så man har god trening og planer for å håndtere det. Det er også viktig at helsetjenestene avlaster hverandre innad i en helseregion.

- Men er beredskapen god nok, når helsepersonell må stå i den situasjonen her i over halvannet år?

- Jeg har stor forståelse for at det oppleves krevende. Derfor har jeg også en sterk oppfordring til alle oss andre om å brette opp ermene, ta vaksine, være hjemme når vi er syke og gjøre det som er mulig for at vi skal hindre at smittebølger fører til økt antall innleggelser, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer