- Nedslitt og redd for at noe skal skje med ham

Ambassaden har møtt den drapsmistenkte 27-åringen i Kongo. Kameratens fangetransport har brutt sammen i villmarken.

BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte franen (bildet) i går morges. Han skulle egentlig ha kommet frem til fengselet i Kisangani i ettermiddag, men bilen han ble transportert i skal ha brutt sammen et sted på veien. Foto: TORBJØRN BERG.
BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte franen (bildet) i går morges. Han skulle egentlig ha kommet frem til fengselet i Kisangani i ettermiddag, men bilen han ble transportert i skal ha brutt sammen et sted på veien. Foto: TORBJØRN BERG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 27-åringen fra Vestfold som har sittet fengslet i Kongo siden lørdag har vært livredd for at noe skulle tilstøte ham, forteller ambassadør Jon Vea i Angola.

Ambassadesekretær Torstein Vangen har i kveld møtt 27-åringen i det militære fengselet i Kisangani. Der traff han en nedslitt og medtatt nordmann som har slitt med mageproblemer under svært kummerlige forhold.

- Han forteller at det under pågripelsen var svært kaotiske forhold der han ble hardhendt behandlet. Nå opplever han en anstendig behandling. Det tror jeg har med ambassadens fysiske nærvær og norske myndigheters engasjement å gjøre, sier Vea til Dagbladet.

Deler celle

Den drapsmistenkte 27-åringen deler celle med tre andre medfanger. Dette skal først ha vært en bekymring for nordmannen, men i dag gjorde han det klart at han ikke opplever disse medfangene som truende.

- Jeg tror vi har vanskelig for å forstå hvor ille forholdene er i en kongolesisk fengsel, sammenlignet standarden i Norge. Han har ikke hatt annet enn et pledd. Nå har vi sørget for at han får klesskift, toalettartikler, madrass, og mat som hans mage kan tåle. Nå har han det etter forholdene bra. Men han er nedslitt og redd for at noe skal tilstøte ham, sier ambassadøren.

Fangetransport måtte snu
Militærtransporten med kameraten Tjostolv Moland (28) har brutt sammen i villmarken i Øst-Kongo. Derfor kom han ikke fram til det militære fengselet i ettermiddag som planlagt.

- Et eller annet sted på den 500 kilometer lange strekningen har dette skjedd, og de har så vidt vi vet returnert for å få i stand en ny transport. Dette er selvsagt også noe som bekymrer oss, sier ambassadør Vea til Dagbladet.

Ambassaden har ikke hatt direkte kontakt med Moland, og vet derfor ikke noe om hans tilstand. Siste livstegn fra 28-åringen var da han ringte hjem til faren i går morges, like før han overga seg.

- Dessverre vet vi ikke hvordan han har det, men transporten skal gå med militær eskorte, og vi må håpe at det går ordentlig for seg. Forhåpentligvis er han fremme i morgen, slik at vi kan yte samme assistanse til ham, sier Vea.

Upopulære nordmenn

Stemningen mot utlendinger, især nordmenn, skal være svært amper i Kasingani og regionen på grunn av drapssaken. Saken har fått stor oppmerksomhet i lokale medier.

27-åringen som sitter fengslet i byen har blitt vist frem på TV mens militære myndigheter fastslår at de to nordmennene står bak drapet på den unge sjåføren Abedi Kasongo.

Militær domstol
- De kom til et veikryss. Så har disse utlendingene drept sjåføren med et skytevåpen før de stakk av i villmarken. Begge utga seg for å drive turistvirksomhet i Kongo uten at de har autorisasjon, sier general Jean-Claude Kifwa til lokale og internasjonale mediekanaler.

- De skal nå fremstilles for en militære domstol, etter vårt lands lover, fastslår generalen.

Dette bekymrer ambassadøren, som sier hovedprioriteten nå er å få løftet saken til en sivil domstol, og få begge flyttet til et fengsel i hovedstaden Kinshasa der de vil kunne få bedre hjelp fra ambassaden,og være tryggere.

- Dette blir en krevende sak, der det er to svært motstridende historier om hva som er skjedd. Vi må først og fremst få satt i gang en ettterforskning, og kreve å få se en siktelse. Vi må håpe på at vi kan finne en løsning som kan løse saken raskt, men skal vi være realistiske, må vi forberede oss på at denne saken vil ta tid, sier ambassadør Jon Vea til Dagbladet.

Bedyrer sin uskyld

Den fengslede 27-åringen fra Vestfold har overfor ambassadesekretær Torstein Vangen fastholdt at de to kameratene er helt uskyldige.

- Han bedyrer sin uskyld. Vi har fått hans versjon av det som har skjedd, men det er ikke riktig av oss å gå ut med den nå, sier Vea til Dagbladet.

- Men jeg kan bekrefte at hovedtrekkene går ut på at det har vært en insident der utenforstående har kommet, og det har oppstått skuddveksling. Og de to norske har klart å flykte, sier han.

- Hadde de to våpen, slik kongolesiske myndigheter hevder?

- Det kan jeg ikke kommentere, svarer ambassadøren.