INNESPERRET: Den nedsnødde svensken kunne vært oppdaget en måned tidligere da han satt innesnødd i denne bilen. Foto: Erik Åström/Expressen.
INNESPERRET: Den nedsnødde svensken kunne vært oppdaget en måned tidligere da han satt innesnødd i denne bilen. Foto: Erik Åström/Expressen.Vis mer

Nedsnødd svenske kunne vært oppdaget en måned tidligere

Politiet unnlot å undersøke et tips.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 44 år gammel mannen som ble for en uke siden ble funnet i live inne i en nedsnødd bil i Umeå i Sverige, kunne vært oppdaget en måned tidligere.

Tipset politiet
En mann på snøskuter kom kjørende forbi den nedsnødde bilen, og tipset politiet om den merkelige plasseringen av kjøretøyet.

Den sorte Jeepen stod parkert lang inne på en skogsbilveg, 1,6 kilometer fra E4 i nærheten av Säver. Inntil for bare noen dager siden befant 44-åringen seg i denne bilen.

Eksperter sier han har overlevd blant annet ved å spise snø, men var farlig nær å omkomme av sult. Han balanserte helt på grensen av hvor lenge et menneske kan klare seg uten mat.

Ut fra opplysninger som den svenske avisa Västerbottens-Kuriren har fått, fremgår det nå at mannen kunne blitt berget for rundt en måned siden.

Det var i midten av januar at skuterkjøreren som var ute og kjørte oppdaget den mistenkelige feilparkerte bilen. Det var mørkt i i det snødekte kjøretøyet, og umulig å se om noen oppholdte seg inni.

Skuterkjøreren stusset over bilens plassering og bestemte seg for å notere registreringsnummeret og tipse politiet. Men ettersom den  ikke verken var meldt stjålet eller hadde en savnet eier, unnlot politiet å foreta seg noe.

- Foretar oss ikke noe - Det er ganske vanlig at vi får telefoner om biler som står parkert på ulike steder, men hvis bilen ikke står trafikkfarlig til, eller det ikke er noen tegn til innbrudd i bilen, foretar vi oss ikke noe i slike sammenhenger, sier Hans Olof Markström, opperasjonsleder i Västerbotten politidistrikt til vk.se.

Ifølge sjefen for trafikkpolitiet, Thomas Wikberg, regner de saken som avsluttet fra politiets side.

Ingen lovbrudd - Så vidt jeg forstår handler det ikke om noe lovbrudd i denne saken, men snarere enn redningsaksjon der vi har vært behjelpelig, sier han.

Norrlands universitetssykehus opplyser at mannen har det bra etter omstendighetene, og at helsetilstanden er stabil.

ISKALDT: Temperaturen var nede i 30 minusgrader i løpet av den perioden mannen var i bilen. Foto: Erik Åström/Expressen.
ISKALDT: Temperaturen var nede i 30 minusgrader i løpet av den perioden mannen var i bilen. Foto: Erik Åström/Expressen. Vis mer