- Nedstengingene forhindret nesten ingen dødsfall

Ny stor studie.

NEDSTENGT: Fra Oslo sentrum under nedstengingen i november 2020. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEDSTENGT: Fra Oslo sentrum under nedstengingen i november 2020. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nedstengingene i Europa og USA på begynnelsen av pandemien hadde liten eller ingen innvirkning på antall coronarelaterte dødsfall. Det er konklusjonen i en omfattende studie ved det anerkjente amerikanske Johns Hopkins-universitetet, viderebrakt av blant andre Washington Times.

«Mer spesifikt har studier av stringensindeks [et mål for tiltaksnivå] kommet til at nedstenginger i Europa og USA bare reduserte covid-19-dødeligheten med i gjennomsnitt 0,2 prosent. Hold-deg-hjemme-tiltak var også ineffektive, og reduserte bare covid-19-dødeligheten med i gjennomsnitt 2,9 prosent», skriver forskerne i sammendraget.

- Bør avskaffes

Studien er en såkalt metaanalyse, det vil si bygger på tidligere studier, 24 i alt. De inkluderte studiene er delt inn i tre grupper: tiltaksnivå-, hold-deg-hjemme- og spesifikke «ikke-farmasøytiske tiltak»- studier.

Ikke-farmasøytiske tiltak omfatter blant annet å stenge skoler og ikke-essensielle butikker, munnbindpåbud, grensestenging og forbud mot folkeansamlinger. Heller ikke når forskerne har analysert spesifikke studier av slike tiltak, finner de noe bredt bevis for at nedstenginger virker etter hensikten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer