Coronaviruset

- Nedstengning av samfunnet må fortsette

Vi lærte lite av tidligere coronautbrudd og var uforberedte på covid-19, konkluderer forskere. Norske eksperter er enige, og stiller seg kritiske til myndighetenes håndtering.

TOMME GATER: Eksperter mener det er for tidlig å lette på retsriksjonene som er innført i kampen mot covid-19. Både isolasjon, karantene og nedstenging av samfunnet må fortsette, mener professor.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOMME GATER: Eksperter mener det er for tidlig å lette på retsriksjonene som er innført i kampen mot covid-19. Både isolasjon, karantene og nedstenging av samfunnet må fortsette, mener professor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SARS-, MERS- og covid-19-epidemiene, de nyeste og største globale helsetruslene: hva har vi lært? spør forskerne bak en studie publisert i The International Journal of Epidemiology.

Konklusjonen er nedslående:

«Vi konkluderer med at vi ikke lærte av de to tidligere epidemiene av coronavirus, og var dårlig forberedt på å takle utfordringene covid-19-epidemien bringer med seg», skriver forskerne.

Artikkelforfatterne mener det kan trekkes paralleller mellom SARS og covid-19 «som delvis kan tilskrives opprinnelsen i Kina», og som førte til eksplosiv spredning av disse virusene.

Store likheter

Begge virusutbruddene har trolig med eksponering for levende dyr på åpne markeder å gjøre, stor befolkningstetthet, mangel på helseinfrastruktur og mangel på åpenhet mellom myndigheter og befolkning.

Videre påpeker forskerne at MERS og covid-19 har som likhet at smittede kan forbli uten symptomer mens de fortsatt sprer sykdommen.

Begrenset rapportering om det nye coronaviruset i Kina har, ifølge forskerne, ført til en rask spredning av covid-19 over hele Kina, deretter til andre land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer