Nedstengning kan ha gitt long-covid

- Usannsynlig at nedstengningen ikke påvirket ungdom, sier professor. En ny, norsk studie viser at like mange ungdom som hadde hatt covid-19, som dem uten coronainfeksjon, hadde long covid-symptomer.

«HJERNETÅKE»: Symptomer på long covid er vanlig også i normalbefolkningen, understreker ekspertene Dagbladet har snakket med. WHOs definisjon på long covid er sannsynligvis for vid. Like mange i kontrollgruppa, altså de som ikke hadde hatt covid-19, som dem som hadde hatt covid-19, sleit med vedvarende plager, ifølge en norsk studie. Foto: NTB Shutterstock
«HJERNETÅKE»: Symptomer på long covid er vanlig også i normalbefolkningen, understreker ekspertene Dagbladet har snakket med. WHOs definisjon på long covid er sannsynligvis for vid. Like mange i kontrollgruppa, altså de som ikke hadde hatt covid-19, som dem som hadde hatt covid-19, sleit med vedvarende plager, ifølge en norsk studie. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny, norsk studie viser at 49 prosent av ungdommer og unge voksne som har hatt covid-19 har vedvarende symptomer. Men forekomsten av long covid var nesten like høy, 47 prosent, i kontrollgruppa.

Forskerne konkluderer med at det er andre faktorer enn covid-19-infeksjonen som avgjør risikoen for long covid.

- Studien viser at det kan være mange årsaker til langvarige symptomer som utmattelse, ikke bare covid og infeksjon. Andre forhold, som for eksempel ensomhet, kan være enda viktigere årsaker, sier sisteforfatter av studien, Vegard Bruun Bratholm Wyller.

Han er professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo (UiO) og forskningsleder ved Barne- og ungdomsklinikken på Akershus Universitetssykehus (Ahus).

Like vanlig

Studien inkluderte 382 personer i aldersgruppa 12 til 25 år som hadde hatt en positiv SARS-CoV-2-test, samt 85 personer med en negativ covid-test. Personene ble undersøkt i tidlig stadium og ved seksmåneders oppfølgning. Studien benyttet WHOs definisjon av det som kalles «post-COVID-19 condition» (PCC), altså long covid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer