Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedtelling mot angrep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Natt til i går marsjerte minst 7000 tyrkiske soldater over grensen til Irak, ifølge øyenvitner i området. Den tyrkiske regjeringen skal ha gitt klarsignal til opprettelsen av en 15 kilometer bred «buffersone» inne i Irak. Tyrkerne frykter at et amerikansk militært angrep mot Irak kan føre til en gjentakelse av flyktningstrømmen i 1991, da flere hundre tusen kurdere ble drevet på flukt i de ugjestmilde fjellområdene.
  • Nå er det ikke noe nytt at Tyrkia opererer med en folkerettsstridig «sikkerhetssone» i Nord-Irak. Seinest i desember i fjor slo 20 000 tyrkiske soldater til mot kurderpartiet PKK inne på irakisk territorium. Men det nye felttoget illustrerer de usikre politiske og militære konsekvensene av et luftangrep mot Irak.
  • Den tyrkiske visestatsministeren Bulent Ecevit ser for seg at «USA ønsker å dele Irak, for å opprette et Kurdistan som en satellittstat under amerikansk kontroll». Også andre land i regionen er skeptiske til bruk av militær makt. Den arabiske liga presenterte i går et kompromissforslag som vil svekke innflytelsen til FNs regulære våpeninspektører. Ifølge den 22 land sterke ligaen vil en militær operasjon være «en katastrofe ikke bare for Irak, men for hele regionen».
  • Verken i arabiske land eller blant Golf-statene har USA greid å mobilisere en støtte som tilsvarer den som lå bak alliansen mot Saddam i 1991. En av forklaringene bak dette, er sammenbruddet i fredsprosessen i Midtøsten. Mange land mener at det ikke er samsvar mellom det lunkne politiske presset USA kan oppvise mot Israels brudd på FN-resolusjoner, og den voldsomme militære styrkeoppbygningen mot Iraks brudd med Sikkerhetsrådets vedtak.
  • Selv ikke det USA-vennlige Saudi-Arabia vil stille sine flybaser til disposisjon for anslag mot Irak. Både politisk og militært svekker dette USAs og Storbritannias angrepsplaner. Det vil være en tragedie dersom Saddam greier å utnytte denne splittelsen til å komme styrket ut av et militært angrep ingen egentlig ønsker skal finne sted.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!