Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedtelling mot krig

Timeglasset renner ut og et amerikansk angrep mot Irak rykker nærmere. Utviklingen i den langvarige Irak-krisen tyder på at diplomati vil vike for krigshandlinger i løpet av få dager: Når ilden slukkes i Nagano til helgen, kan tiden være inne for å åpne ild mot irakiske mål uten å bryte den olympiske fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan kan muligens reise til Bagdad for å forhandle direkte med Iraks leder Saddam Hussein. Dette blir av diplomater omtalt som det siste håp om en fredelig løsning, men Annans spillerom er sterkt begrenset.

En rekke utspill og uttalelser tyder på at USA har bestemt seg for å gi Saddam Hussein en militær avstraffelse, og at det ikke er noen vei tilbake.

Etter Nagano?

Det vitner om besluttsomhet, og også om en selvtillit som grenser til overmot, når USAs øverstkommanderende i golfregionen sist uke kunne si til journalister at «vi er klare til å angripe om en uke eller så», midt i den militære oppbyggingsfasen. Når ilden slukkes i Nagano til helgen, kan tiden være inne for å åpne ild mot irakiske mål uten å bryte den olympiske fred. Tidspunktet faller sammen med at Kongressen møtes 23. februar.

De mange diplomatiske manøvrene for å finne kompromisser i striden om inspeksjon av Iraks masseødeleggelsesvåpen er utført av aktører uten makt til å styre utviklingen. USAs eget diplomati har i hovedsak konsentrert seg om å samle støtte til sine angrepsplaner, mens amerikanske talsmenn er blitt mer og mer kategoriske i sine avvisninger av mulige kompromissløsninger.

Det meste tyder derfor på at krigsforberedelsene nå drives fram av sin egen tyngde, og at bare en ren underkastelse fra Saddam Husseins side vil kunne stanse dem. Ingenting taler for at en slik underkastelse vil komme, trass i flere innrømmelser og kompromissforslag fra Saddams side de siste ukene.

<B>SNART KRIG?</B> Irakiske kvinner får våpenopplæring i Bagdad. Irak forbereder seg på krig mot USA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!